QUILMES - Het Nederlands vrouwenteam gaat vanaf zaterdag in het Argentijnse Quilmes, vlak bij Buenos Aires, op jacht naar een zeldzame trilogie in het internationale hockey. Oranje kan met het winnen van de Champions Trophy de derde grote prijs in bezit nemen.

De ploeg van de succesvolle bondscoach Marc Lammers mag al pronken met de Europese titel en met de wereldtitel.

Nederland won de Champions Trophy al vier keer: in 1987, 2000, 2004 en 2005. Australië is recordhouder met zes titels bij het zeslandentoernooi. Duitsland verdedigt in Quilmes de titel, die de olympisch kampioen vorig jaar in Amstelveen voor de eerste keer veroverde. Oranje eindigde voor eigen publiek toen op de derde plaats, achter China.

Lammers

Bondscoach Marc Lammers is net terug van een oefenstage in Zuid-Afrika. In Stellenbosch heeft hij de wereldkampioenen voorbereid op de Champions Trophy. Het gastland, Spanje, Japan, Argentinië, Australië en Duitsland zijn de tegenstanders.

"Het was een ongebruikelijke jaarwisseling", zegt Lammers. De internationals vierden oud en nieuw niet thuis met familie of vrienden, maar met elkaar onder de wuivende palmbomen. De bondscoach heeft niemand horen klagen: "De trip kwam ook voor niemand als een verrassing. Ik had hem al meer dan een jaar geleden gepland, want zo werk ik.

"We willen goed presteren in Argentinië, dus dan is een goede voorbereiding in een warme omgeving noodzakelijk. Zuid-Afrika is ideaal, omdat er geen tijdverschil is met Nederland, Je hoeft dus niet te acclimatiseren."

Wuivende palmbomen

De bondscoach constateerde met genoegen een aanstekelijk enthousiasme bij de internationals. "Ik had verwacht dat de roes van de wereldtitel nog wel zou nawerken, maar dat viel mij reuze mee. Ik merkte dat de meiden het leuk vonden weer bij elkaar te zijn en hard en op hoog niveau te trainen."

Sportploeg

De uitverkiezing tot sportploeg van het jaar in december was een mooie afsluiting van alle huldigingen na het behalen van de wereldtitel in Madrid. Afleiding op het hockeyveld was welkom. "Er is hard getraind en dat was ook nodig. Ik zag dat er toch weer foutjes in het spel waren geslopen."

Mondiaal goud is mooi, maar voor de Nederlandse hockeysters nog niet blinkend genoeg. De ploeg hunkert naar het meest glimmende van alle eremetaal en dat is olympisch goud. "De Champions Trophy is daarom belangrijk voor ons. Dit toernooi is de eerste stap richting Peking 2008. Bedenk dat de Olympische Spelen al over anderhalf jaar zijn. Het betekent dat we nu alweer iets moeten neerzetten."

Selectie

Lammers heeft zijn selectie voor de CT flink moeten opschudden. Door het vertrek van Sylvia Karres, Chantal de Bruijn en Eveline de Haan en de blessures van Ellen Hoog, Eefke Mulder en Miek van Geenhuizen mist hij zes speelsters die in Madrid tot de kampioensploeg behoorden. Hij heeft vooral jong talent ingevoegd, met de tieners Eva de Goede (17), Michelle van de Pols (17) en Carlijn Welten (19) als exponenten.

"Ik bouw nu bewust ruimte in voor jonge speelsters. Die kunnen in Peking wel eens een heel belangrijke rol gaan spelen. Ik weet nog dat ik Eva en Michelle twee jaar geleden al voorspelde dat het hard kon gaan. Ze waren vijftien en het Nederlands team leek nog zo ver weg. Het kan sneller komen dan je denkt, waarschuwde ik toen al en zie nu."

Jeugd

Het nationale team profiteert volgens Lammers van investeringen in de jeugd. "De clubs in de hoofdklasse trainen intensiever en steken energie in jeugdteams. Ook de bond besteedt veel meer aandacht aan de jeugd. Het gevolg is dat de stap naar het grote Oranje niet meer zo groot is voor de jonkies, ze weten wat er van hen wordt verwacht."

De oefentrip in Zuid-Afrika leerde Lammers dat het met de vorm van de meiden wel goed zit. Er waren vier overwinningen in oefenwedstrijden tegen Zuid-Afrika en Duitsland. Toch is Lammers niet van plan druk op de ketel te zetten in Quilmes. "We gaan voor de performance zoals dat heet."

"Ik wil niet de stress van een wereldkampioen die het als een plicht voelt de Champions Trophy te winnen. Het gaat er mij vooral om dat de handelingen in het veld goed gaan. Als die goed zijn, volgen de resultaten vanzelf."