KEULEN - De bondscoach was grieperig dinsdag in Keulen, maar Taeke Taekema voelde zich kiplekker. De jeugdige middenvelder van Oranje en Klein Zwitserland stak dinsdagavond bij de Champions Trophy in grote vorm.
Champions Trophy

In het hockeyduel met Pakistan scoorde hij twee keer voortreffelijk uit de enige twee strafcorners van Nederland. Hij bereidde bovendien de derde treffer van Teun de Nooijer (tip-in) meesterlijk voor. Dankzij zijn galavoorsteling won Nederland onbedreigd van de viervoudige wereldkampioen: 3-1.

"Ik wist soms niet wat ik zag", sprak Bellaart glunderend. "We hebben bij vlagen geweldig gespeeld. De strafcorner van Taekema bleek een geweldig wapen. Hij heeft de wedstrijd voor ons open gebroken."

Met zeven punten uit drie duels leidt Oranje in Keulen. Duitsland is tweede met zes uit twee. Taekema scoorde in de voorgaande duels met India (3-3) en Australië (6-1) ook al uit een strafcorner. Met vier doelpunten is hij topscorer in Keulen, gevolgd door de neven Matthijs en Ronald Brouwer die op drie staan.

Pakistan

Vooral laatstgenoemde kwam tegen Pakistan regelmatig in scoringspositie, maar hij was minder scherp dan in het duel met Australië waarin hij na de rust drie keer doel trof.

Bellaart, die maandagavond door een opkomende griep het uitstapje van zijn team in de Keulse binnenstad aan zich voorbij liet gaan, nam voor het duel met Pakistan een opvallend risico. De Amsterdammer begon zonder reservekeeper Josef Kramer op de bank.

Daardoor kon hij niet de gebruikelijke vier maar vijf spelers als vliegende wissel gebruiken. Het is een nieuwigheidje in het internationale tophockey, dat collega Marc Lammers bij de Champions Trophy in Macau vorige week ook al veelvuldig toepaste.

Wisseltruc

Er is één belangrijke voorwaarde aan de wisseltruc met de reservekeeper. De eerste doelman moet in de zeventig wedstrijdminuten wel heel blijven. Even hield Bellaart, gestoken in een dikke trui ondanks de aangename temperatuur, dinsdagavond de adem in. Doelman Guus Vogels kreeg kort na de rust een strafcorner van specialist Sohail Abbas keihard op zijn helm.

De Oranje-keeper moest bij de arbitrage om medische en materiële verzorging vragen, maar kon na een kort oponthoud de wedstrijd voortzetten, tot opluchting van Bellaart, die anders aanvoerder Delmee een keepershelm had moeten geven. Vogels verrichtte in de e minuut nog een grote daad. Hij stopte een strafbal van Sarwar. Het duel was toen al lang gespeeld. Uit de derde strafcorner voor Pakistan scoorde Nadeem vlak voor tijd alsnog, 3-1.

Het was de derde zege voor Nederland op de Aziatische ploeg in de laatste tien onderlinge wedstrijden. Oranje was de gehele wedstrijd de betere ploeg, maar kon pas na ruim een half uur afstand nemen. Taekema sleepte binnen twee minuten de bal weergaloos de linker bovenhoek in. "Een honderd procent score, dat gebeurt me niet vaak", grijnsde het nieuwe kanon van Nederland. "Ik wist vooraf welke hoek ik zou nemen. Door de laagstaande zon ziet de doelman de bal daar bijna niet."

Strafcornergeweld

Bellaart kondigde vorige week in Amstelveen al ouderwets strafcornergeweld van Nederland aan. De specialisten Lomans en Taekema, maar ook Delmee, werden de afgelopen trainingsmaanden door de vakmensen Toon Siepman en Floris-Jan Bovelander stevig onder handen genomen. "De laatste tijd was onze strafcorner iets te voorspelbaar", legde Taekema uit.

"Onze tegenstanders weten niet meer op wie ze zich verdedigend moeten richten", legde Taekema uit. "Lomans kennen ze heel goed, maar Delmee en mij nog niet. Door te blijven variëren kunnen we steeds weer voor verrassingen zorgen."