AIGLE - De internationale wielrenunie UCI gaat een formele klacht indienen bij de Europese Commissie over het gedrag van de organisatoren van de drie grote ronden. Dat heeft de UCI dinsdag bekendgemaakt.

Het verwijt is dat de bazen van de Ronde van Frankrijk, Ronde van Italië en Ronde van Spanje een kartel vormen om hun dominante positie in de wielersport te behouden. Met die houding ondermijnen zij de ontwikkeling van de ProTour, een reeks topwedstrijden onder auspiciën van de UCI.

Tour, Giro en Vuelta willen geen deel meer uitmaken van die competitie. Zij organiseren ook andere koersen: onder anderen Parijs-Nice, Milaan-Sanremo en Parijs-Roubaix. De wereldwielerbond zegt herhaaldelijk te hebben geprobeerd tot een constructieve dialoog te komen, maar geen andere uitweg meer te zien dan interventie door de Europese Commissie.

Aan de andere kant dreigden de verzamelde organisatoren van wielerkoersen (AIOCC) eerder al naar de Europese Commissie te stappen omdat zij in de ProTour een wettelijk verboden gesloten economisch systeem zien. Daarin worden zij gesteund door de federaties van traditionele wielerlanden als België, Frankrijk, Italië en Spanje.