OUARAZATE - De Zuid-Afrikaanse motorrijder Elmer Symons is dinsdag verongelukt in de vierde etappe van de Dakar Rally. Dat heeft de organisatie van de woestijnrally bevestigd. Hij is de eerste dode in de editie van 2007.

Bekijk video

De 29-jarige Symons overleed aan de verwondingen van een ongeval in de Marokkaanse woestijn. Dat gebeurde op kilometer 142 van de 679 kilometer lange rit tussen Er Rachidia en Ouarazate.

Symons nam voor de eerste keer deel als wedstrijdrijder op de motor. Hij stond achttiende in het algemeen klassement.

De woestijnrally heeft een beruchte reputatie. Bijna ieder jaar zijn er doden te betreuren onder deelnemers, meereizende journalisten en toeschouwers. Vorig jaar overreed een Nederlandse truck nog een Afrikaanse jongetje.

Slachtoffers

Symons is de 24e deelnemer in de 29-jarige geschiedenis van de Dakar Rally (vroeger Parijs-Dakar), die in de woestijn de dood vindt. De Fransman Patrick Dodin was in 1979 de eerste. Onder de slachtoffers twee Nederlanders: motorrijder Bert Oosterhuis in de editie van 1981/1982 en navigator Kees van Loevezijn in 1987/1988.

Het luguberste noodlottig ongeval was in 2005. De Italiaan Fabrizio Meoni kondigde in startplaats Barcelona aan dat zijn dertiende Dakar Rally tevens zijn laatste zou worden. In de elfde etappe kwam de tweevoudig winnaar ten val in een zandkuil en overleed ter plekke aan een hartstilstand.

De koersleiding kreeg dinsdagmorgen nog een noodoproep van Symons. Een helikopter rukte uit om de plek des onheils te zoeken en was na acht minuten ter plaatse. Een arts moest daar al het overlijden van de Zuid-Afrikaan vaststellen.