ADELAIDE - Richard Krajicek heeft vrijdag de halve finale bereikt van de AAPT Championships in Adelaide. De Muiderbergse toptennisser versloeg in de kwartfinale de 23-jarige Amerikaan Brian Vahaly: 6-1 en 6-3.

In de halve finale speelt Krajicek zaterdag tegen de 20-jarige Belg Kristof Vliegen, de verrassende winnaar van de partij tegen de als zesde geplaatste Spanjaard Alberto Martin: 6-3 6-4. Vliegen sloeg zich succesvol door de kwalificaties. Adelaide is zijn eerste ATP-toernooi.

Halle 2000

De halve finale in Adelaide is de eerste voor Richard Krajicek in ruim tweeënhalf jaar. De laatste keer dat hij zover kwam in een ATP-toernooi was in het grastoernooi van Halle 2000. Daar verloor hij in juni de finale van de Duitser David Prinosil.

Krajicek, in december 31 geworden, won in zijn door talloze blessures doorkruiste carrière 17 toernooien waaronder één grandslam (Wimbledon 1996) en twee Masters Series (Stuttgart 1998, Miami 1999). Vorig jaar haalde Krajicek de kwartfinale van Wimbledon, waarna een voetblessure in de eerste ronde US Open een nieuwe operatie noodzakelijk maakte.

Australian Open

Krajicek wil deze maand nog een keer schitteren in de Australian Open te Melbourne. Om niets meer aan het toeval over te laten, vertrok hij half december al richting Down Under, nadat hij in Oostenrijk twee exhibitiepartijtjes goed doorstond. Wel leed hij nederlagen tegen de Oostenrijker Koubek en de Zwitser Federer.

Onder de Australische zomerzon groeiden de vorm en wedstrijdconditie van Nederlands meest gelouterde nog actieve tennisser. In de eerste ronde van Adelaide moest zijn kogelharde opslag hem langs de Australiër Scott Draper slepen. In de tweede ronde tegen de Argentijn Franco Squillari begon zijn backhand slice te functioneren. In de kwartfinale dicteerde Krajicek met al zijn slagen de wedstrijd tegen de Amerikaan Brian Vahaly: 6-1 6-3.

Vahaly

Zijn tegenstander Brian Vahaly is weliswaar 23 jaar oud, maar als tennisser nog een groentje. De inwoner van Atlanta studeerde eerst af en ging daarna zijn tennistalent exploiteren. Vorig jaar maakte hij door een reeks aardige resultaten grote sprongen op de wereldranglijst, maar elke speler van naam bleek hem te machtig. Dat gold ook voor Richard Krajicek, die topfit naar de laatste vier opstoomde.

Relaxen

"Ik begin steeds meer te relaxen op de baan", stelde hij tevreden vast. "De eerste partijen voelde ik nog vaak spanning. Ik kom waarschijnlijk beter in de wedstrijden. Mijn forehand begint ook steeds beter te lopen, waardoor ik minder afhankelijk ben van mijn opslag. Relaxed tennissen is belangrijk want dan kun je partijen over vijf sets beter aan."

Kristof Vliegen

Kristof Vliegen won als jeugdspeler Wimbledon in het dubbelspel. In het enkelspel haalde hij de kwartfinales van de jeugdtoernooien van Roland Garros en Wimbledon. Vliegen toonde zich happy met zijn halve finale in Adelaide aan het begin van het nieuwe tennisjaar.

"Ik denk niet bij elk punt na. Ik sla elke bal zo hard ik kan. Als ik goed serveer, gaat alles verder goed. Tennis is mijn leven. Tegen Krajicek heb ik niets te verliezen. Ik heb hem zien spelen en heb respect voor zijn opslag. We zullen wel zien wat er gebeurt."