AMSTERDAM - Niels de Ruiter heeft de tweede ronde van de Lakeside bereikt. De 23-jarige darter versloeg de Brit Brian Woods met 3-0. De Ruiter is als enige van de 'jonge spelers' erin geslaagd de eerste ronde in Frimley Green te overleven.

Eerder sneuvelden Michael van Gerwen (17), Jelle Klaasen (22), Mark Webster (23) en Carla Molema (18). De 50-jarige Phil Nixon is de enige debutant die wel zijn openingswedstrijd winnend afsloot.

Breaks

In de eerste vier legs van de wedstrijd wist geen van beide darters zijn eigen leg te behouden. Woods begon sterk aan de partij maar liet, door het missen van dubbels, het in zijn eigen legs liggen. Nadat de Brit een pijl voor de set miste, wist De Ruiter als eerste zijn eigen leg te behouden.

De Nederlander ging na de winst in de eerste set goed door en brak Woods voor de derde keer op rij. Met een mooie finish van 107 pakte De Ruiter, nadat Woods wederom kansen op de break had laten liggen, zijn eigen leg. De winst in de tweede set kwam daarna niet meer in gevaar voor de 23-jarige Nederlander.

In de derde set ging De Ruiter verder met waar hij gebleven was. De eerste leg pakte hij met een finish van 160, gevolgd door een 180'er in de tweede leg. Met een twaalf darter wist Woods echter alsnog zijn leg te behouden.

Dubbels

Het grote verschil tussen de Nederlander en de Brit lag in het uitgooien. Woods gooide veel betere scores dan De Ruiter, maar had een bedroevend gemiddelde op de dubbels. De Brit slaagde in de derde leg er niet in dubbel één te raken, waardoor De Ruiter alsnog op een 2-1 voorsprong wist te komen.

De 23-jarige darter uit Nieuwegein kon daarna in 'zijn' eigen leg de wedstrijd gaan uitgooien. Woods probeerde de Nederlander met een 180-score onder druk te zetten, maar De Ruiter antwoordde met dezelfde score, waarna hij de beslissende leg alsnog naar zich toe trok.

Bye

Van de tien Nederlandse darters die aan het toernooi begonnen wisten slechts vier de volgende ronde te bereiken. De Ruiter neemt het daarin op tegen Simon Whitlock, die na het uitvallen van Andy Fordham een 'bye' kreeg.

Co Stompé treft in de tweede ronde een zware tegenstander in Martin Adams. Na de uitschakeling van de als tweede geplaatste Schot Gary Anderson en de als derde geplaatste Van Gerwen wordt 'Wolfie' nu gezien als de grote favoriet voor de eindzege.

Albertino Essers, die voor de camera's van SBS6 zei dat dit waarschijnlijk zijn laatste Lakeside is, ontmoet in de tweede ronde Paul Hanvidge. Francis Hoenselaar speelt haar halve finale partij tegen Apylee Jones, die eerder de als derde geplaatste Karin Krappe versloeg.