HEERENVEEN - Rintje Ritsma verschijnt vrijdag bij het EK in Thialf als eerste Nederlander op het ijs. Bij de loting werd de Fries op de 500 meter in de vijfde rit ingedeeld bij de Roemeen Bacila. Ritsma start in de buitenbaan. Debutant Ralf van der Rijst begint in de zevende rit eveneens in de buitenbaan, tegen de Zwitser Hänggi.

Gianni Romme is drie ritten later aan de beurt tegen de Italiaan Donagrandi, Mark Tuitert werd in rit twaalf gekoppeld aan de Noor Andersen. Beiden beginnen in de binnenbaan.

Op de 5 kilometer lootte Van der Rijst in het vijfde paar de Oostenrijker Falger, terwijl Ritsma in rit 8 uitkomt tegen de Italiaan Fabris. Tuitert treft op de 5000 meter in de voorlaatste rit de Pool Zygmunt, Romme komt in de slotrit uit tegen de Zweed Röjler.

Bij de vrouwen is Barbara de Loor de eerste Nederlandse, in de vierde rit rijdt ze tegen de Italiaanse Mayr. Marja Vis schaatst twee ritten later tegen een Russin: Skokova. Renate Groenewold treft in de achtste race de Duitse favoriete Claudia Pechstein en Annamarie Thomas sluit de 500 meter af tegen de Hongaarse Egyed. De mannen schaatsen vrijdag in Heerenveen twee afstanden, de vrouwen één.