DEN HAAG - Oud-schaatser Bart Veldkamp wil dat er in Kenia een groot sportcentrum van de grond komt met een sport- en spelprogramma van Right to Play. Veldkamp ontvouwde zijn plannen maandag in het Haagse schaatscentrum De Uithof.


Foto: Richard Mulder | Bart Veldkamp is ambassadeur van Right to Play

De oud-schaatser is ambassadeur van Right to Play, een internationale humanitaire organisatie die door middel van sport en spel de levens van kinderen in achtergestelde gebieden wil verbeteren. Right to Play is opgezet door de eveneens oud-schaats- en olympisch kampioen Johann Olav Koss.

In Kesses moet medio 2008 een sportaccommodatie met een skeelerbaan gebouwd zijn en rond die tijd moet, als het aan Veldkamp ligt, ook het begin te zijn van de sportprogramma's en de opleiding van coaches.

Met deze activiteiten wil de olympisch kampioen een impuls geven aan de ontwikkeling van skeeleren, een sport die nieuw is in Kenia.

Met het plan is een bedrag van 160.000 euro gemoeid. Tot op heden is atletiek de enige sport van belang in Kenia.

Veldkamp is momenteel met vier Kenianen in training voor de alternatieve Elfstedentocht in Oostenrijk voor het Tien-programma Kluners uit Kenia. In een fondsenwerfcampagne zullen de Keniaanse schaatsers tijdens de Elfstedentocht zoveel mogelijk geld bij elkaar proberen te krijgen voor het Skeelerplan van Veldkamp.