AMSTERDAM - De bondscoaches en technische staf van het Nederlandse topvolleybal hebben donderdag in Amsterdam de noodklok geluid. De gouden medaille van de mannen in Atlanta is binnen zes jaar dermate verbleekt dat het voortbestaan van de sectie ernstig in gevaar is.

De financiële problemen zijn groot, de betalingsachterstanden onacceptabel en er is voor de nabije toekomst geen enkel uitzicht op een programma dat bij de ambities (mondiale topacht) past.

De Stichting Top Volleybal Nederland staat op omvallen. De nationale bond NeVoBo wil het faillissement van TVN, het bestuur van de stichting wil met een lening een doorstart maken. Een besluit is tot dusver niet genomen en de impasse duurt al weken.

De topsport vindt de tijd dringen. Reden voor Bert Goedkoop (mannen), Angelo Frigoni (vrouwen), Casper Groenhuijzen (beach), Teun Buijs (opleiding) en Toon van der Burgt (technisch coördinator) een dramatische noodkreet te laten horen, met goedkeuring van de internationals en andere betrokkenen.

Zij vragen de NeVoBo de vertegenwoordigende teams in te schrijven voor alle internationale evenementen en de 120.000 leden van de volleybalbond om een bijdrage voor de topsport van 10 euro per jaar. Verder roepen zij de bond, de sportkoepel NOCNSF en het ministerie van VWS op structureel geld beschikbaar te blijven stellen en hebben zij het Team de Mission verzocht ondersteuning te bieden op basis van prestaties.

Bovendien vragen zij alle betrokken instanties een aantal deskundigen te selecteren die kunnen helpen bij het maken van een doorstart.