AMSTERDAM - Ajax-voorzitter John Jaakke denkt dat een verbeterde begeleiding van spelers en coaches er voor een belangrijk deel aan kan bijdragen dat de mentale weerbaarheid bij de club beter wordt.

"Ik heb het al eerder opgemerkt'', zegt de preses zondag in zijn nieuwjaarsspeech. "Maar ik blijf de vraag stellen waarom wij wel een arts, fysiotherapeut, pedicure, inspanningfysioloog, conditietrainer en andere specialisten voor ons lijf hebben, maar te weinig oog hebben voor de werking van processen in ons hoofd. Die vraag klemt zeker bij Ajax.''

De laatste maanden was de mentale zwakte van de Ajax-selectie een belangrijk onderwerp bij de club. De Amsterdammers verloren in de competitie de aansluiting met PSV door nederlagen tegen onder meer Vitesse en Sparta.

Incidenten

Daarnaast volgden incidenten rond spelers elkaar in hoog tempo op. Kenneth Perez liet zich racistisch uit tegen een grensrechter en Wesley Sneijder werd geschorst na een belediging aan het adres van een scheidsrechter.

Jaakke noemde zijn club in die periode vervolgens - tot zijn eigen spijt - 'geen koorknapenvereniging'. Jaakke kwam er in zijn nieuwjaarsspeech impliciet op terug.

"Vreemd is wel dat wij, als we ons hoofd verliezen niet naar ons eigen hoofd wijzen maar naar dat van een ander. Alsof zij gek geworden zijn: de tegenstander, het veld, de scheidsrechter of de media. Er zijn dan vele oorzaken aan te wijzen voor ons eigen falen. Dit gedrag past wat mij betreft bij Calimero maar niet bij Ajax."

Mentale begeleiding

Om dat soort zaken beter te laten verlopen en om het grote verschil in prestaties te verkleinen, denkt Jaakke aan betere mentale begeleiding. De voorzitter wilde zondag niet het woord psycholoog in de mond nemen, maar hij vindt wel dat Ajax de mentale begeleiding van spelers "stiefkinderlijk" behandelt.

Jaakke: "Die vraag klemt ook omdat in de wereld waarin wij leven steeds meer van het karakter van kinderen wordt gevraagd. De wereld is immens groot geworden, voor volwassenen soms al onbegrijpelijk. Laat staan voor kinderen."

Frank de Boer

Jaakke noemde ook Frank de Boer die zich onlangs ook sterk maakte voor meer aandacht voor het karakter en de mentaliteit van de Ajax-jeugd.

Volgens Jaakke moet Ajax voorop lopen in die nieuwe ontwikkeling. "Ajax is altijd een club geweest van innovatie, creativiteit en vernieuwing. Ik vind het een must dat wij op het gebied van mentale vorming diezelfde houding aannemen."