GRONINGEN - Erben Wennemars heeft zondag in Groningen de Nederlandse sprinttitel opgeëist. De Zwollenaar bleef op de slotafstand, de 1000 meter, zijn concurrent Jan Bos in een rechtstreeks duel voor en stelde daarmee het goud veilig. Het brons ging naar Beorn Nijenhuis.

Bekijk video: Timmer domineert NK sprint

Bekijk video: Bos bijna zeker van WK-ticket

Wennemars (reeds geplaatst), Bos, Nijenhuis en Gerard van Velde (4e in eindstand) gaan normaal gesproken naar het WK sprint. Stefan Groothuis (5e) en Simon Kuipers (6e) grepen naast het ticket voor de mondiale titelstrijd in Hamar (20-21 januari).

Erben Wennemars veroverde eerder op de dag de leiding in het klassement. De schaatser van TVM versloeg op de 500 meter in een direct duel zijn concurrent Jan Bos en stootte zodoende de Harderwijker van de eerste plek.

De 500 meter werd een prooi voor Jan Smeekens: 36,10. Gerard van Velde klokte 36,12 en bleef daarmee Wennemars voor.

Beorn Nijenhuis, die derde in de tussenstand staat, bereikte na 36,20 seconden de finish. Jan Bos kwam tot een tijd van 36,29.

Timmer

Schaatsster Marianne Timmer is zondag voor de negende keer nationaal kampioene op de sprint geworden. De Olympisch kampioene veroverde de titel in Groningen. Timmer bleef Annette Gerritsen en Margot Boer voor.

Timmer kwam op de slotafstand, de 1000 meter, languit over de finish. Ze viel enkele meters voor de eindstreep, maar haar tijd was net voldoende om in het klassement Gerritsen voor te blijven. Gerritsen won wel de afstand in 1.19,15.

Evenals Ireen Wüst, niet startend in Groningen, was Timmer al aangewezen voor de wereldtitelstrijd. De overige twee tickets voor het toernooi, dat over twee weken in Hamar plaatsvindt, gaan naar Gerritsen en Boer.

Eerder op de dag won Annette Gerritsen ook de 500 meter. Haar tijd was 39,62. Marianne Timmer, die zaterdag beide afstanden won, werd tweede in 39,73. Daarna kwam Margot Boer, 39,81. In het klassement leidt Timmer, voor Gerritsen en Boer.