AMSTERDAM - Ingmar Berga is zondag op de Jaap Edenbaan in Amsterdam Nederlands kampioen bij het marathonschaatsen geworden. De 22-jarige schaatser uit Hoogeveen profiteerde in de slotronde van een lange sprint van routinier Jan Maarten Heideman.

Arjen Stroetinga finishte als tweede, Heideman moest genoegen nemen met de derde plaats.

De weersomstandigheden voor het NK waren zondag verre van ideaal. De schaatsers moesten de 150 ronden afleggen in koude regen met felle windvlagen. Door het natte weer ontstonden bovendien veel scheuren in het ijs.

Mede door het slechte weer bleef het peloton nagenoeg de gehele race intact. Onrust in de slotronden zorgde voor veel valpartijen en ontregelde een verwachte massasprint.

Onder anderen titelverdediger Arjan Smit en de laatste Elfstedentocht-winaar Henk Angenent gingen tegen het ijs en waren daardoor kansloos voor de zege.

Vrouwen

Bij de vrouwen won Elma de Vries de nationale titel. De 23-jarige Friezin won de eindsprint van een kopgroep van vijf. Bekkering en Mireille Reitsma werden respectievelijk tweede en derde. De race over zeventig ronden was door de zware omstandigheden boeiend. Vooral Gretha Smit, die dit seizoen af en toe een marathon schaatst, liet dikwijls haar avontuurlijke neigingen de vrije loop.

Slopershamer

Ze zette zelf de eerste kopgroep op en hanteerde vervolgens de slopershamer. Uiteindelijk wisten slechts vier vrouwen haar spoor te volgen. "Ik wilde het niet op een massasprint aan laten komen. Daarin zou ik bij voorbaat kansloos zijn'', verklaarde Smit.

De kopgroep met De Vries, Bekkering, Reitsma, Sterk en Smit dubbelde halverwege de wedstrijd het peloton. Veel spektakel leverde de koers daarna niet meer op. De vijf hielden elkaar nauwlettend in de gaten. Zelfs Smit durfde geen aanval te plaatsen.

"Dat had geen zin. Ik had dan toch met Bekkering of De Vries naar de finish moeten rijden. Ik gokte nu op de eindsprint. Ik achtte me daarin echt niet kansloos.''

Vedette

De Vries, die in de sprint een marge van 5 centimeter overhield op haar ploeggenote Bekkering, is een nieuwe vedette in het peloton. Ze won dit seizoen zeven wedstrijden en maakte in november even de overstap naar de langebaan.

Maar daarop kwam ze tekort, zodat ze terugkeerde naar het marathonpeloton. Daarin zag ze haar ploeggenote Bekkering acht keer winnen. "Afspraken wie er mag winnen, maken we nooit. Ook vandaag niet. Bekkering was teleurgesteld. Temeer omdat ze op kunstijs nog nooit een nationale titel heeft veroverd. Ze zat er dichtbij, maar ik was sterker'', aldus De Vries, die op skeelers vijftien nationale titels binnenharkte.