AMSTERDAM - Jelle Klaasen is in de eerste ronde van de Lakeside verslagen door Co Stompé. De Nederlandse veteraan stuurde, zonder een set af te staan, de titelverdediger naar huis.

Stompé mocht aan de wedstrijd beginnen en wist zijn eigen leg simpel te behouden. In de drie daarop volgende legs kwam echter ook geen break tot stand. Beide darters gooide wisselvallig maar raakten allebei goed hun dubbels. Hierdoor ging de eerste set naar een beslissende vijfde leg.

Klaasen gooide daarin de eerste 180 van de wedstrijd, maar Stompé volgde goed met een score van 170. De veteraan kreeg een pijl op tops maar miste als eerste een dubbel.

Zenuwen

De titelverdediger wist daar echter geen gebruik van te maken. Door de zenuwen raakte hij de zeven in plaats van de zestien en liet daardoor geen finish over. Stompé liet het buitenkansje niet liggen en pakte de set.

Matchstick

Klaasen was door de misser van slag geraakt waardoor Stompé aan het begin van de tweede set meteen een break kon forceren. In de daarop volgende leg liet Stompé weer een dubbel liggen, maar ondanks de tweede 180 van Klaasen ging de leg in een herkansing alsnog naar 'The Matchstick'.

Klaasen kwam terug tot 2-1 en wist in de vierde leg als eerste een finish over te laten. Stompé kwam echter weer sterk terug met een 170-score en wist de tweede set met 3-1 binnen te halen.

Druk

Stompé had in de eerste twee sets veel hogere scores dan Klaasen. Waar de titelverdediger een gemiddelde van rond de dertig punten per pijl had, zat de veteraan met een gemiddelde van 32 daar goed boven.

Ook in de derde set ging Stompé door met waar hij gebleven was. Hij pakte de eerste leg, die hij zelf begon en ging goed met Klaasen mee in de tweede leg. De 21-jarige darter kon de druk niet aan waardoor Stompé opnieuw een break kon pakken.

In de derde leg kwam de goed spelende Stompé niet meer in de problemen waardoor hij zich kan gaan voorbereiden op zijn tweede ronde partij tegen Martin Adams.

Molema

Carla Molema heeft de halve finale op de Lakeside niet bereikt. De 18-jarige debutant ging met 2-0 ten onder tegen zesvoudig kampioene Trina Gulliver. Zondag komen nog Karin Krappe en Francis Hoenselaar in actie.