ADELAIDE - Richard Krajicek heeft donderdag de kwartfinale bereikt van de AAPT Championships in Adelaide. De Muiderberger versloeg in de tweede ronde de Argentijnse tennisser Franco Squillari met 6-4 en 6-3.

In de kwartfinale komt hij uit tegen de -jarige Amerikaan Brian Vahaly, die pas in 2001 zijn entree maakte in het profcircuit. De rechtshandige Vahaly uit Atlanta, ,82 meter lang, won in 2002 zes partijen, verloor er zeven en haalde 110.000 euro aan prijzengeld binnen.

Na afloop was Krajicek te spreken over zijn eigen prestatie. "Ik kon de bal goed plaatsen met mijn backhand slice. Ik retourneerde ook beter dan in de eerste partij tegen Scott Draper toen mijn opslag me aan de overwinning moest helpen", vertelde Krajicek die tussen zijn gewonnen enkelspellen een dubbel met Martin Verkerk verloor van de Australiërs Eagle en Kratzman.

Australian Open

Krajicek heeft, in voorbereiding op de Australian Open die 13 januari begint, behoefte aan zo veel mogelijk wedstrijdritme. "Het was goed dat de tweede ronde langer duurde dan de eerste. Ik ging soms door mijn adem heen. Tijdens urenlange trainingen komt dat bijna nooit voor. Deze wedstrijd was heel goed om fysiek te verbeteren."

Richard Krajicek heeft een uitstekende kans op de halve finale. Brian Vahaly is nog een groentje in het profcircuit. Hij won nooit van een speler met grote naam in zijn amper twintig profpartijen. In Adelaide zegevierde hij over de Australische wildcardhouder Adam Kennedy en in de tweede ronde over zijn landgenoot Vince Spadea, achtste geplaatst. Vahaly speelde vorig jaar twee grandslams. Op Wimbledon verloor hij als invaller van de Rus Joesjni en in de US Open van zijn landgenoot James Blake.

Verrassende kwartfinalist in Adelaide is de 20-jarige Belg Kristof Vliegen. Hij worstelde zich met succes door de kwalificatie en haalde voor de eerste keer in zijn tennisloopbaan het hoofdtoernooi van een ATP-toernooi. Met zeges op de Zweed Thomas Enqvist (3e geplaatst) en de Brit Arvind Parmar haalde hij onmiddellijk de laatste acht.

Als Vliegen ook van de als 6e geplaatste Spanjaard Alberto Martin weet te winnen, is hij in de halve finale eventueel de tegenstander van Krajicek.