PORTIMAO - Trucker Gerard de Rooy heeft de eerste etappe in de Dakar Rally gewonnen. De Nederlander, rijdend in een Ginaf, bleef de MAN van zijn landgenoot Hans Stacey twintig seconden voor.

De Rus Vladimir Tsjagin had met zijn Kamaz 46 seconden meer nodig dan De Rooy. Wulfert van Ginkel (Ginaf) kwam als vijfde over de finish.

Jan de Rooy had direct in de eerste etappe al last van tegenslag. Zijn Ginaf kwam tijdens de eerste rit over 117 kilometer stil te staan. Al in de eerste bocht van het parcours ging een tussenbak kapot. Uiteindelijk finishte De Rooy wel.

De achterstand op zijn zoon Gerard bedroeg echter ruim twee uur. Vader de Rooy kwam als 72e over de eindstreep.

Enthousiasme

Aanvankelijk reageerde Gerard de Rooy uitgelaten op zijn goede eerste dag. "Het ging dik schoon", zei hij direct na afloop op zijn website. Toen hij later op de hoogte werd gebracht van de pech die zijn vader had, verdween een deel van het enthousiasme. "Dat is niet best, een probleem met de tussenbak. Dat kost toch gauw twee uur."

Die woorden bleken profetisch. Jan de Rooy kwam op precies twee uur achterstand van zijn zoon over de eindstreep. Zijn bijrijder Dany Colebunders relativeerde het tijdsverlies direct: "Dat is Hans Stacey vorig jaar ook overkomen. Hij verloor twee uur maar werd uiteindelijk toch tweede."
Foto: Eric Goedhart | Gerard de Rooy: "Het ging dik schoon"

Hans Bekx kende ook een desastreuze eerste etappe. Hij kwam nog na Jan de Rooy binnen, op twee uur en een kwartier na Gerard de Rooy.

Motoren

De Portugese motorcoureur Ruben Faria (Yamaha) heeft zaterdag de eerste etappe van de Dakar Rally gewonnen. Faria liet na 117 kilometer over Portugees grondgebied zijn land- en ploeggenoot Helder Rodrigues en de Spanjaard Esteve Pujol achter zich. Frans Verhoeven (KTM) was de beste Nederlander. Hij kwam als elfde over de streep.

Ook een aantal andere Nederlandse motorrijders begonnen goed aan de Dakar Rally. Henk Knuiman eindige als vijftiende, Rob van Pelt als zeventiende en Harry Oosting als 26e.

Sousa

Bij de auto's ging de zege ook naar een Portugees. De in een Volkswagen-Touareg rijdende Carlos Sousa bleef Giniel de Villiers uit Zuid-Afrika en de Spanjaard Carlos Sainz voor. Herman Vaanholt was de snelste Nederlander. De navigator van de Belg Freddy Loix eindigde als 26e.

De beste Nederlandse autocoureur was Tonnie van Deijne. Samen met Wouter Rosegaar kwam hij als 37e binnen.