LONDEN - Arsenal heeft woensdag de titelkansen in de Engelse competitie weer wat vergroot door thuis met 3-2 te winnen van Chelsea, een van de concurrenten. Het duel had een opmerkelijke slotfase, waarin vier doelpunten binnen vijf minuten vielen.

De vier treffers, tussen de 81e en 86e minuut, werden gelijk verdeeld. Bij de voorsprong van 1-0 breidde Arsenal eerst de marge uit door goals van de Nederlandse invaller Van Bronckhorst en Henry. Vervolgens sloeg Chelsea binnen twee minuten twee keer toe en scoorden Stanic en Petit.

De openingstreffer was een eigen doelpunt van de Franse verdediger Desailly. Onder druk gezet door Dennis Bergkamp passeerde de bal via zijn voet doelman Cudicini, die Ed de Goey op de bank hield. Melchiot en Hasselbaink speelden bij Chelsea de hele wedstrijd. Bergkamp, die momenteel op 99 officiële doelpunten voor Arsenal staat (beker, Europacup, competitie), verliet elf minuten voor tijd het veld.

Chelsea zakt

Door de nederlaag moest Chelsea de met Manchester United gedeelde tweede plaats inruilen voor de derde. Het gat met Arsenal is acht punten. Manchester United blijft wel in het spoor van Arsenal, met vijf punten minder. Overigens met dank aan David Beckham en Paul Scholes, die hun werkgever het eerste puntenverlies in het nieuwe jaar bespaarden. United nam het op eigen veld op tegen Sunderland en stond tot tien minuten voor tijd achter. Toen bogen Beckham en Scholes de score alsnog om: 2-1.

Vooral de treffer van Scholes, in blessuretijd, was zuur voor doelman Macho van Sunderland. De sluitpost was de hele wedstrijd een frustrerend obstakel voor de thuisploeg. Nadat hij tachtig minuten lang alle inzetten had gepareerd, was hij onbedoeld de aanstichter van Beckhams treffer.

De uittrap van Macho werd ver op eigen helft door verdediger Ferdinand met een volley razendsnel weer teruggewerkt. Beckham nam de bal uit de lucht behendig aan op de borst en tikte hem langs Macho. Daarmee werd het vroege eigen doelpunt van Veron ongedaan gemaakt. De Argentijn kopte een hoge bal van McCann achterwaarts tegen het eigen net.

Op het moment dat United genoegen leek te moeten nemen met een gelijkspel, kopte Scholes in een scrimmage raak. Zo blijft United, dat woensdag opnieuw niet kon beschikken over de geblesseerde Van Nistelrooij (teen), meestrijden om de titel.

Chelsea haakt even af, Newcastle United staat in verliespunten gelijk met Manchester, maar moet nog een duel inhalen. Newcastle klopte woensdagavond Liverpool met 1-0. Laurent Robert zorgde al na een kwartier voor de beslissing door uit een vrije trap raak te schieten. Liverpool drong aan, maar scoorde niet. De topclub in crisis verloor de Senegalees Diao met een rode kaart. In de laatste tien wedstrijden haalde Liverpool maar vier punten.