AMSTERDAM - Na de overwinning van Van Barneveld op het wereldkampioenschap van de PDC, is het nu de beurt aan de BDO. Aanstaande zaterdag gaat de Lakeside voor het eerst in jaren zonder Nederlands populairste darter van start.

De 17-jarige Michael van Gerwen en de 18-jarige Carla Molema zullen echter proberen in Barney's voetsporen te treden. NU.nl sprak beide darters.

De twee talenten debuteren in Frimley Green als de jongste spelers aller tijden. Van Gerwen wordt door de Britse wedkantoren zelfs bestempeld als de grote favoriet voor de titel. "Ik heb een goed jaar achter de rug, dan zien mensen je al snel als favoriet voor een toernooi", legt de darter uit.

Zenuwen

"Helaas heb ik soms nog wel last van ups en downs. Je kan zomaar een slechte dag hebben en dan is het over. Gelukkig heb ik nooit last van zenuwen, die houden we lekker onder controle. Het is gewoon leuk om de jongste debutant aller tijden te zijn en we gaan er een mooi toernooi van maken."

De VMBO-scholier uit Boxtel, als derde geplaatst op Frimley Green, denkt niet dat de afwezigheid van Barney de populariteit van de Lakeside zal aantasten. "Het was zijn eigen keuze om over te stappen naar de PDC. Dat moet je respecteren. Maar met of zonder Barney, de Lakeside blijft de Lakeside."

Schijnwerpers

Carla Molema, jongste debutant bij de vrouwen, is het niet met Van Gerwen eens. "Als je op teletekst kijkt is het eerste wat je ziet Van Barneveld. Het maakt niet uit waar hij speelt. Zonder hem zal de Lakeside minder aandacht krijgen, maar toch vind ik het niet erg dat hij weg is. Nu kan iemand anders eens in de schijnwerpers staan."

Molema heeft een zware loting gekregen voor het officieuze wereldkampioenschap. In de eerste ronde treft zij meteen de zesvoudig kampioene Trina Gulliver. "Dat wordt een zware partij. Het mag duidelijk zijn wie de favoriet is, maar als ik mijn eigen spel speel kan ik misschien wel winnen", hoopt de dartster.

"De entourage zal waarschijnlijk het zwaarst zijn. Het is de eerste keer dat ik op zo’n groot podium sta, dat zal wel even spannend zijn."

Klaasen

Naast Van Gerwen en Molema zal de pas 21-jarige Jelle Klaasen zijn titel verdedigen. Klaasen heeft echter een dramatisch seizoen achter de rug waardoor hij ongeplaatst aan het toernooi begint. Hierdoor treft hij in de eerste ronde al de als zestiende geplaatste Co Stompé.

Toekomst

De 23-jarige Niels de Ruyter en zijn leeftijdsgenoot uit Wales, Mark Webster, completeren het jonge deelnemersveld. Volgens BDO-directeur Olly Croft is de startlijst van 2007 hierdoor misschien wel de jongste ooit.

"Er zitten tieners bij en de regerend kampioen is pas 21. Deze jonge spelers vertegenwoordigen de spannende toekomst van onze sport", verklaarde hij tegenover de BBC.

Troon

In totaal beginnen tien Nederlanders aan het toernooi in Frimley Green. Naast Van Gerwen, Klaasen, De Ruyter en Stompé komen bij de mannen ook Albertino Essers, Vincent van der Voort en Mario Robbe in actie.

Van de acht deelneemsters bij de vrouwen komen er drie uit Nederland. Naast Molema zullen ook Francis Hoenselaar en Karin Krappe aan het toernooi beginnen. Grote vraag is of het Nederlands kampioene Hoenselaar eindelijk gaat lukken Gulliver van de troon te stoten.