ADELAIDE - Richard Krajicek heeft zijn rentree in het tenniscircuit gevierd met een overwinning. De 31-jarige speler uit Muiderberg won woensdag in de eerste ronde van het toernooi in Adelaide van de Australiër Scott Draper.

Krajicek zegevierde in twee sets: 7-6 (7-4) en 6-4.

Martin Verkerk redde het niet in de tweede ronde. Hij ging tegen de als vijfde geplaatste Argentijn Mariano Zabaleta in twee sets onderuit: 6-4 6-4. In de eerste ronde had de inwoner van Alphen aan den Rijn nog in twee sets gewonnen van de Franse qualifier Florent Serra (6-3 6-4).

Dubbel verlies voor Verkerk

Verkerk, die op kerstavond naar Australië reisde, moet het nog even doen zonder zijn coach Nick Carr. Hij heeft zich daarom in Adelaide tijdelijk aangesloten bij Krajicek en diens trainer Rohan Goetzke. Het dubbelspel van beide Nederlanders leverde woensdag geen succes op. Verkerk en Krajicek verloren in twee sets (7-6 6-3) van het Australische koppel Eagle/Kratzmann.

In Doha werd Raemon Sluiter in de eerste ronde van het enkelspel uitgeschakeld. De Rotterdammer gaf zich na een zwaar gevecht tegen de Spanjaard David Ferrer gewonnen in de 32e game: 6-3 6-7 6-4.

Van Lottum niet door

John van Lottum slaagde er in Chennai niet in tot de derde ronde te komen. De Nederlander verloor in twee sets van Paradorn Srichaphan uit Thailand, vorig jaar nog finalist. De als tweede geplaatste Srichaphan won met 6-2 6-4.

Krajicek kwam in 2001 niet in actie wegens een elleboogblessure. In juni vorig jaar keerde hij terug op het hoogste niveau, onder meer met een verrassende plaats bij de laatste acht op Wimbledon.

Eind augustus moest Krajicek opnieuw een lange pauze nemen wegens een voetblessure, die hij had opgelopen in de eerste ronde van het US Open in New York.

Service

De Nederlander dankte zijn eerste zege in het nieuwe tennisjaar voornamelijk aan zijn ijzersterke opslag. "Veel krachtsverschil was er niet in deze wedstrijd", gaf hij toe. "Mijn service heeft me er doorheen geholpen. Dat is zeker niet de eerste keer in mijn loopbaan. Maar in deze partij was het behoorlijk extreem."

Krajicek speelt in de tweede ronde tegen de Argentijnse gravelspecialist Franco Squillari, die woensdag verrassend won van de Zuid-Afrikaan Wayne Ferreira, de nummer 1 van de plaatsingslijst. De Zuid-Amerikaan zegevierde met 7-6 en 6-2. Krajicek speelde één keer eerder tegen Squillari. Tijdens Wimbledon 2002 versloeg de Nederlander hem in de eerste ronde in drie sets (6-2 7-5 7-6).

Ferreira was niet de enige speler uit de topvijf van de plaatsingslijst die in Adelaide vroegtijdig sneuvelde. Ook Max Mirnii (WRu/2), Ivan Ljubicic (Kro/4) en Thomas Enqvist (Zwe/3) moesten eraan geloven. Daarmee is Mariano Zabaleta (Arg/5) plotseling favoriet voor de eindzege, met Krajicek als gevaarlijke outsider.

Sydney

De oud-Wimbledonkampioen bereidde zich de afgelopen twee weken in Melbourne voor op zijn rentree in Adelaide. Komende week neemt hij ook deel aan het tennistoernooi in Sydney. Daarna hoopt Krajicek klaar te zijn voor het Australian Open in Melbourne, het eerste toernooi van het grandslam dat op 13 januari begint.