ARNHEM - De voorbereiding van de Eneco Tour loopt ernstige vertraging op nu de rechtbank van Arnhem woensdag Henk van Mulukom, een van de twee directeuren van de wielerronde, grotendeels in het gelijk heeft gesteld. Van Mulukom was door zijn Belgische collega Rob Discart uit de organisatie gezet, met goedvinden van hoofdsponsor Eneco.

De Nederlander pikte dat niet en eiste per kort geding dat alle activiteiten ter voorbereiding op de editie van 2007 worden stilgelegd. Volgens Van Mulukom beschikt zijn stichting - de Ronde van Nederland - over de rechten om in week 34 een wielerronde te organiseren.

De ProTourlicentie is echter in handen van Van Mulukom en Discart samen. De internationale wielrenunie UCI zal nu moeten bepalen aan wie de licentie wordt toegewezen en of er sowieso nog een Eneco Tour komt. Op de burelen in Aigle was woensdag niemand bereikbaar voor commentaar.

Eigen koers

De VOF die de rittenkoers organiseert houdt op 2 februari op te bestaan. Dat gebeurt nadat eerst Discart namens het Belgische deel van de organisatie de overeenkomst opzegde op grond van de gebrekkige samenwerking en Van Mulukom vier dagen later hetzelfde deed.

De Nederlander stapte naar de rechter en eiste dat er zonder hem geen sprake kan zijn van een rittenkoers door Nederland en België in de periode (week 34) die door de UCI is voorzien. Hij dreigt met een "eigen" koers te komen, de Ronde van Nederland, die desnoods op de Europese continentale kalender komt. Ook hierover zal de UCI moeten beslissen.

Dwangsom

In ieder geval tot 2 februari liggen de voorbereidingen voor de Eneco Tour stil op straffe van een dwangsom van 25.000 euro per overtreding voor de Belgen en 100.000 euro per overtreding voor Eneco als zij de komende weken zouden bijdragen aan de exploitatie van de licentie voor de organisatie van de Eneco Tour. De hoofdsponsor dreigde eerder al met een vertrek, maar woordvoerder Cor de Ruyter liet woensdag weten dat dat nog niet aan de orde is.

"Onze insteek blijft dat we een goede wielerronde in Nederland en België willen organiseren." Van Mulukom onthield zich van commentaar, hij gaat overleggen met zijn advocaten.