MUGELLO - 'De Formule 1 moet in de nabije toekomst goedkoper worden'. Dat vindt Luca di Montezemolo, de baas van het succesvolste en één van de rijkste teams uit de sport. Daarmee steunt Ferrari eindelijk de plannen van de internationale automobielfederatie FIA.

"De Formule 1 moet dringend een manier vinden om de kosten terug te dringen. Het is cruciaal voor onze sport dat de kosten dalen", verklaarde de Italiaan aan de krant Corriere della Sera.

FIA-voorzitter Max Mosley en F1-baas Bernie Ecclestone zijn ongetwijfeld tevreden over de plotse ommezwaai van Ferrari. De voorbije jaren hield het Italiaanse team maatregelen om de kosten te reduceren steevast tegen. Zo weigerden ze bijvoorbeeld om minder te testen. Pas onlangs ging het team daarmee akkoord.

>Besparingsdrang

De plotse besparingsdrang van Ferrari is overigens logisch te verklaren. Ondanks het Europese verbod op tabaksreclame behield Ferrari sigarettenfabrikant Marlboro als hoofdsponsor, maar volgens insiders werd het budget wel teruggeschroefd. Tegelijk zag het Italiaanse team de miljoenen Vodafone richting McLaren vertrekken. En ook het succes van Renault kost de Italianen centen.

Door de wereldtitels van Alonso en Renault daalden de winstpremies van Ferrari. Voeg daar nog de financiële problemen van moederbedrijf Fiat aan toe en dan wordt meteen duidelijk waarom het steeds moeilijker wordt om 250 miljoen euro te vinden. Want dat is het bedrag dat Ferrari vorig jaar in hun F1-team pompte. Gelukkig heeft het team in 2007 ook een financiële meevaller. Door het vertrek van Michael Schumacher zijn de loonkosten van hun rijders meer dan gehalveerd.