PEKING - De Chinezen willen proberen de olympische vlam naar de top van de Mount Everest te loodsen. Dat heeft de vicepresident van het organisatiecomité van de Zomerspelen in Peking woensdag laten weten. Het olympisch vuur maakt traditioneel een tocht over de wereld alvorens aan te komen in de organiserende stad.

"Toen we ons kandideerden voor de zomerspelen in 2008 hebben we voorgesteld het olympisch vuur naar het hoogste punt van de wereld te brengen", aldus Liu Jingmin. "Die wens wordt snel werkelijkheid, aangezien de verantwoordelijken reeds begonnen zijn met de training."

De Chinezen willen nog dit jaar een test doen. Indien die slaagt, volgt in 2008 de officiële tocht naar de top van de aarde.

Tibet

Voor deze opmerkelijke onderneming vervaardigt het olympisch comité een speciale toorts, zodat de vlam ook op ruim acht kilometer hoogte kan branden. De bergbeklimmers zullen de Mount Everest aan de zuidelijke kant opgaan, via Nepal. De afdaling verloopt via de noordelijke zijde, waarna de vlam ook op Tibetaans grondgebied zal komen. Het volledige routeschema van het olympisch vuur wordt op een later tijdstip bekendgemaakt.