PERTH - Mark Philippoussis kan niet deelnemen aan de Australian Open. De 30-jarige Australische tennisser raakte dinsdag tijdens de Hopman Cup geblesseerd aan de rechterknie. Uit onderzoek is gebleken dat hij een operatie moet ondergaan. Voor Tim Henman lijkt het toernooi te vroeg te komen.

Philippoussis werd tussen 1999 en 2001 reeds driemaal geopereerd aan zijn linkerknie. Daarnaast onderging hij in 2005 een ingreep aan zijn hamstring. De Australiër dacht weer helemaal fit te zijn, maar dinsdag kreeg hij voor de zoveelste keer te maken met een tegenslag.

In de partij tegen de Fransman Jerome Haehnel verstapte hij zich toen hij een uiterste poging ondernam de bal terug te spelen. "Ik wist meteen dat 't goed mis zat", sprak Philippoussis.

Henman

Naast Philippoussis lijkt ook Tim Henman de Australian Open te gaan missen. De nummer twee van Groot-Brittannië, vorig jaar op de ranglijst gepasseerd door Andy Murray, heeft nog last van een knieblessure die hij eind vorig seizoen opliep in Basel.

"Mijn knie was in het begin behoorlijk beurs", zegt de tennisser in een interview met The Times. "Ik was behoorlijk bezorgd over de schade die ik mijzelf had aangedaan, maar de specialist zei dat het allemaal niet zo ernstig was." Tijdens een trainingsessie met zijn coach voelde Henman echter een samentrekking in zijn hamstring achter de geblesseerde knie.

"Ik moet momenteel gewoon erg oppassen. Daardoor heb ik momenteel nog niet mijn volle bereik terug", verklaart Henman. De 32-jarige Brit zakte vorig jaar, ondermeer door blessureleed, terug naar de 39ste plaats op de ATP-ranking. Henman bereikte vorig jaar alleen in Tokio de finale en slaagde er niet in om op een Grand Slam voorbij de tweede ronde te komen.

Zelfvertrouwen

De Brit speelde de laatste maanden van het seizoen echter wel goed en hoopt die lijn door te kunnen zetten. "Mijn zelfvertrouwen ging na elke overwinning weer iets omhoog. Ik heb nog steeds veel te bieden en zolang ik fit en gezond blijf zal ik blijven spelen."

De vraag is echter of de Australian Open te vroeg komt voor de tennisser. "Normaliter speel ik altijd eerst een toernooi voor de Open begint", zegt Henman. "Dit jaar wil ik wat meer tijd met familie doorbrengen voordat ik aan de tour begin, daardoor krijg ik ook meer tijd om mijn knie te laten helen."