GRONINGEN - Erben Wennemars mag zich tot nu toe de meest spraakmakende schaatser van het seizoen noemen. Hij won wereldbekerwedstrijden over de hele wereld en werd als debutant derde bij de nationale titelstrijd allround. Met de NK en WK sprint gaat het nu echt beginnen voor de TVM'er. "Dit is mijn core-business."

"Ik voel me geweldig", zegt Wennemars, in aanloop naar de nationale titelstrijd in Groningen en de mondiale in Hamar. "Tot nu toe zijn al mijn doelen gehaald. Maar het waren nog maar de eerste hindernissen. Ik wil een titel binnenhalen, kan de wereldbeker winnen en er komt bijvoorbeeld nog de WK afstanden. Maar ik win weer en dat is heel belangrijk."

Overwinningen

Vorig seizoen behaalde hij geen zeges. "Daarom kwamen die overwinningen in de wereldbeker ook voor mij een beetje als een verrassing. Vooral die op de 1500 meter. Het mooie is dat ik niet alleen mijn oude niveau terug heb, maar zelfs vooruitgang heb geboekt. Ik ben beter geworden. Ik rijd hier tijden die ik nooit eerder reed in Europa."

Nu het niveau vasthouden. Van overbelasting, als gevolg van zijn volle agenda, kan volgens Wennemars geen sprake zijn. "Ik weet dat veel topsporters op hogere leeftijd meer gaan doseren, maar vaak heeft dat meer een mentale dan een fysieke achtergrond. Op een gegeven moment gaan ze zich opgejaagd voelen. Ik heb de wedstrijden nodig, gebruik ze soms ook als training. Voor mij is niets mooier dan op de baan staan."

Davis

"Vorig jaar reed ik ook wel eens hard, maar kon ik het niet vasthouden. Nu rijd ik constant op een goed niveau. Dat moet een seizoen lang zijn vol te houden. Kijk naar Shani Davis of Sven Kramer. Die begonnen het vorige jaar met hard rijden en gingen daarmee door tot de laatste wedstrijd. Het enige wat ik moet doen is vanuit het basisniveau op het juiste moment pieken."

Hard schaatsen deed Wennemars eerder ook wel. Onder zijn vorige coach Jac Orie behaalde hij onder meer twee wereldtitels. In aanloop naar de Winterspelen van Turijn kwam "de breuk", toch vrij onverwacht. "Achteraf kan ik stellen dat de overstap naar TVM mij goed heeft gedaan. Ik was toe aan een andere omgeving. Ik voel me hier helemaal op mijn plek, heb weer lol in het schaatsen."

Boegbeeld

Om verschillende redenen wordt in zijn nieuwe omgeving positief tegen Wennemars aangekeken. Hij is niet alleen, mede, het boegbeeld, hij maakt ook indruk met de manier waarop hij zijn jeugdige ploegmaats begeleidt. "Ik vind het leuk met die jonge gastjes."

"Het is echter niet zo dat alleen zij beter worden van de samenwerking. Ze helpen mij ook. Samen worden we sterker. Mijn ervaring, hun enthousiasme. Ik beschouw het ook als mijn taak iets voor hen te doen. Tot aan de startlijn."

Het sprinttalent om hem heen sterkt Wennemars in zijn mening dat de discipline ook in Nederland is uitgegroeid tot een volwaardig onderdeel. "Vroeger had je Jan Bos, Marianne Timmer en Erben Wennemars op de sprint. Er werd een beetje raar tegen ons aangekeken.

Het was niet stoer en er was geen historie. Nu is dat er wel. Dat hebben we toch mooi samen bereikt. Er staan systematisch mensen aan de top. In Nederland zijn momenteel zelfs meer goede sprinters dan allrounders."