AMSTERDAM - Na drie opeenvolgende thuisnederlagen heeft Ajax in de Arena weer eens voor een stunt gezorgd. Tegen FC Twente werd het 3-2 en dat resultaat mocht er zijn. Met een man minder, na de rode kaart voor Hossam kort voor rust, maakten de Amsterdammers eerst een achterstand van twee treffers goed. Vervolgens werd Wamberto de matchwinner.

In 36 jaar won FC Twente pas twee keer uit bij Ajax. Lang zag het er naar dat dit woensdag voor de derde keer zou gebeuren. In de vorige competitie nog wonnen de Enschedeërs in Amsterdam. Precies op de 100e verjaardag van de kampioenen werd het door Vennegoor of Hesselink 1-0. Opvallend is dat dit de directe aanleiding was voor het vertrek van Jan Wouters, de voorganger van Adriaanse.

Of er in Amsterdam nu weer wordt ingegrepen, is niet uitgesloten. Waarschijnlijk had Adriaanse voor het duel tegen FC Twente alle krediet al verspeeld. Supporters, spelers, noch bestuur leken nog enig vertrouwen te hebben in de coach.

In het begin van het seizoen leek het vertrek van Adriaanse echter ook aanstaande. Een reeks van overwinningen die Ajax zelfs de koppositie bracht veroorzaakte een ommekeer. Nu gaf niemand in de rust van het duel met FC Twente nog iets voor de kansen van de omstreden coach.

Desondanks kwam zijn elftal sensationeel terug. Binnen een kwartier stond FC Twente, onder leiding van 'Ajacied' Van 't Schip, woensdag in de Arena op 2-0. Twee keer scoorde De Gier op aangeven van Cairo. Het was voor Ajax nagenoeg een evenaring van een eerder dieptepunt, afgelopen zondag tegen PSV

Rood voor Hossam

Tot overmaat van ramp had Ajax halverwege nog maar tien man. Vijf minuten voor de rust kreeg Hossam de rode kaart van scheidsrechter Van Dijk. De Egyptenaar reageerde zijn onmacht af door Grujic omver te schoppen. Het betekende opnieuw een afgang voor een van Ajax' nieuwe sterren. Eerder al werd Ibrahimovic langdurig geschorst wegens een elleboogstoot in het duel bij FC Groningen.

Vreemd genoeg had Ajax na het dramatische openingskwartier wel het beste van het spel. FC Twente leek de weelde niet te kunnen dragen en liet zich veel te ver terugdringen. Wamberto trof met een fraai schot de paal, Van der Meyde zag een inzet door Polak geblokkeerd, Ibrahimovic tikte voorlangs en Boschker redde bij een kans van Van der Vaart.

Ajax met vleugels

Ajax, dat dit keer vanaf het begin met vleugelspitsen speelde en Wamberto in een centrale rol had, gaf echter niet op. Onmiddellijk na de hervatting kwam de beloning. Van der Meyde, ooit nog eens op huurbasis spelend voor FC Twente, tikte de 2-1 binnen. Zowaar ging het publiek weer massaal achter de thuisclub staan en verdween het "Co'tje rot op" naar de achtergrond.

Ajax toonde veerkracht en ging massaal op jacht naar de gelijkmaker. De beloning kwam een kwartier voor tijd, uit een prachtige vrije trap van Van der Vaart. Het was alweer de elfde treffer van de jeugdinternational. In de slotfase zorgde Wamberto zowaar nog voor de overwinning, die verdiend was.

/DOSSIEREredivisie