PURFLEET - Raymond van Barneveld is er in zijn eerste jaar bij de profbond PDC al in geslaagd wereldkampioen Phil Taylor te onttronen. De Haagse darter versloeg de elfvoudig titelhouder uit Engeland maandagavond in de zeldzaam enerverende finale (best-of-13) met 7-6 en verdiende daarmee 150.000 euro.

Taylor begon in de Circus Tavern in Purfleet overrompelend. Van Barneveld stond in een mum van tijd met 3-0 in sets achter. In de eerste imponeerde 'The Power', die volgens de Nederlandse fans in de zaal hoognodig aan een "Switch off" toe was, meteen met een finish van 164. Vlak daarna gooide hij ook 111 uit. 'Barney' kreeg amper een kans, een kleintje pakte hij niet.

Planeet

"Hij stond zo waanzinnig te spelen. Van een andere planeet", keek Van Barneveld na afloop terug op die beginfase. "Je wilt in zo'n situatie zo snel mogelijk van het podium af. Hem een hand geven en zeggen: 'ik ben gewoon niet goed genoeg'. Hij miste geen dubbel. Zo frustrerend, alles ging in twaalf of vijftien pijlen uit."

Eeuwige rivaal

Het tekent de veerkracht van het Nederlandse boegbeeld van de dartsport dat hij niet onder de druk bezweek. Even sprak zijn lichaamstaal van moedeloosheid in combinatie met bewondering voor zijn, door de overstap naar de PDC, zelf opgezochte "eeuwige" rivaal.

De viervoudig wereldkampioen van de BDO (Lakeside), die tegen Colin Lloyd zichzelf ook al van 0-3 achter terugvocht en in een zinderende slotfase met 4-3 won, voorkwam ook nu een snelle, roemloze aftocht. Hij strafte de lichte haperingen in het spel van Taylor resoluut af en ging zelf steeds beter gooien.

Kentering

De kentering kwam in de vierde set met een 170-finish: tweemaal triple 20, dubbel bull. Vanaf dat moment werd het een gedenkwaardige eindstrijd tussen gelijkwaardige opponenten, die aan elke beurt met drie pijlen gemiddeld zo'n honderd punten overhouden, die op alle dubbels raak kunnen gooien. Maar die op belangrijke momenten ook wel eens kunnen falen en daarmee de spanning opvoeren.

Het Engelse publiek vond het prachtig dat Taylor, die alle dertien WK's van de PDC in de finale stond, eindelijk een gelijke heeft getroffen. Van Barneveld haalde op tot 5-4 en was in de tiende set met tweemaal 180 een eind op weg naar een 'ninedarter', niet eerder vertoond in de eindstrijd van dit toernooi. Daarop blijft het nog even wachten; niet op de deconfiture van de Engelse 'king of darts'.

180'ers

Van Barneveld kwam op op gelijke hoogte en op voorsprong (6-5), voerde het aantal 180'ers op tot 21 (51 in het toernooi, verreweg de meeste) en duwde dartmiljonair Taylor langzaam maar zeker naar de rand van de uitschakeling. De knop ging om met de zesde matchdart. De titelverdediger herrees niet nog eens uit de dood en verloor de 'sudden death' met 5-6 in legs.

Visioen

Van Barneveld kreeg drie darts om 40 uit te gooien. De eerste vloog meteen in de dubbel 20. Hij 'wist' het. "Het gekke is, in 2007 word ik 40. Ik zat vanmiddag op m'n bed en kreeg een soort visioen. 'Jij krijgt drie pijlen op 40 en die gooi je uit'. En ik deed het in de allerlaatste leg."

"Ik ben zo vreselijk blij. Taylor was de enige reden van mijn overstap. Ik kon niet leven met het feit dat er iemand rondliep die beter was dan ik. Hij is nog steeds beter. Zo lang aan de top, zo constant goed. Als Phil stopt zal ik voor hem knielen. Hij verdient een standbeeld."