GARMISCH PARTENKIRCHEN - De Zwitser Andreas Küttel is na één sprong tot winnaar uitgeroepen van het traditionele nieuwjaarsspringen op de schans van Garmisch Partenkirchen. Wind en regen zorgden ervoor dat de tweede wedstrijd in de Vierschansentournee een voortijdig einde kreeg.

Küttel kreeg voor zijn sprong van 125,5 meter de hoogste waardering: 135,9 punten. De Fin Matti Hautamäki werd tweede (133 punten en 125 meter) en Japanner Noriaki Kasai derde met 132,9 punten. Kasai kwam met 128 meter wel het verst van allemaal.

De 16-jarige Oostenrijker Gregor Schlierenzauer, zaterdag winnaar in Oberstdorf, moest nu genoegen nemen met de vierde plaats. Die klassering was toch voldoende om aan de leiding te blijven in de tussenstand van de prestigieuze tournee, die de komende dagen vervolgt met wedstrijden in Innsbruck en Bischofshofen. Küttel staat tweede.

Regen

De omstandigheden op de antieke olympische schans in het Duitse Garmisch waren bijzonder moeilijk. Door de regen gleden de springers in een nat spoor naar beneden en dat leverde steeds meer gevaar op voor de afsprong. De organisatie besloot derhalve geen tweede poging meer toe te staan.

Winnaar Küttel was niet meteen op de hoogte. "Ik was me aan het opwarmen voor mijn tweede sprong toen mensen om me heen me begonnen te feliciteren. Ik begreep er eerst helemaal niets van."