AMSTERDAM - Nwankwo Kanu heeft zijn club Portsmouth gevraagd hem te laten terugkeren naar Ajax. "Ik wil naar Ajax. Portsmouth moet dankbaar zijn voor wat ik voor de club heb gedaan en zou mij moeten laten gaan", stelt de 30-jarige aanvaller in de Nigeriaanse krant Vanguard Newspaper. De Nigeriaan zegt ook Edgar Davids warm te hebben gemaakt voor een terugkeer naar Amsterdam.

Kanu wacht nu op een aanbod van Ajax om hem van Portsmouth over te nemen. "Ik heb Portsmouth gezegd dat ik weg wil. Mijn besluit staat vast. Ik heb goede herinneringen aan Amsterdam en ik weet dat er grootse dingen kunnen gebeuren als ik met Davids terugkeer bij Ajax. Ik heb met Edgar gesproken en we zijn ervan overtuigd dat we de sfeer van midden jaren negentig bij de club kunnen terugbrengen." Maandag speelt Kanu met Portsmouth tegen Tottenham Hotspur, de club van Davids.

De Nigeriaanse aanvaller verhuisde in 1996 na drie seizoenen van Ajax naar Internazionale. In Italië kwam hij door hartproblemen weinig aan spelen toe. Kanu stapte na tweeënhalf jaar over naar Engeland, waar hij vijfenhalf jaar onder contract stond bij Arsenal. Dit seizoen contracteerde Portsmouth de spits, die na twee jaar transfervrij bij West Bromwich Albion mocht vertrekken.

Kanu bloeide dit seizoen op bij Portsmouth. Hij leverde met negen doelpunten een grote bijdrage aan het succes van de club, die zesde is in de Premier League. Het contract van Kanu bij Portsmouth loopt nog tot deze zomer.