ALKMAAR - AZ heeft het jaar zondag met een teleurstellend resultaat afgesloten. De tobbende Alkmaarders kwamen tegen Roda JC niet verder dan 2-2. Van de laatste vijf competitiewedstrijden won het elftal van trainer Louis van Gaal maar één keer. De achterstand op koploper PSV is inmiddels opgelopen tot twaalf punten. Ajax heeft één punt meer.

De winterstop komt niet alleen wegens de aanhoudende slechte resultaten als geroepen voor AZ. Net als tegen Twente moest Van Gaal flink puzzelen om tot een fatsoenlijke opstelling te komen.

Ten opzichte van het duel in Enschede keerden Barry Opdam en Danny Koevermans terug van blessures. Simon Cziommer en Shota Arveladze voegden zich echter bij de lange lijst met afwezigen. Zij vielen tegen Twente vroegtijdig uit en bleken niet bijtijds hersteld.

Ook Joey Gujonsson, Gretar Steinsson en doelman Joey Didulica ontbraken nog. De vermoeide international Stijn Schaars nam wederom plaats op de bank. Demy de Zeeuw startte sinds vrij lange tijd weer eens in de basis.

Geen paniek

Louis van Gaal vindt dat er geen reden is voor paniek bij AZ. In één week tijd verspeelde AZ acht punten, waardoor de achterstand op PSV opliep tot twaalf punten. "Ook vandaag verloren we door persoonlijke fouten", zei Van Gaal. "Qua voetbal gaat het helemaal niet zo slecht."

Aan een eventuele titel durft Van Gaal niet meer te denken. "Als we deze persoonlijke fouten blijven maken, halen we de play-offs niet eens." Roda-trainer Huub Stevens was gelukkig met het punt. "Dit is een compliment voor ons. Zeker als je ziet in welke slechte fase we op dit moment zitten."

Tactiek

Roda hanteerde dezelfde tactiek als NEC een week eerder met succes tegen AZ (0-0) deed. Net als de Nijmegenaren hield het elftal van trainer Huub Stevens nagenoeg alle elf spelers achter de bal. AZ wist zich wederom geen raad met het enorme verdedigingsblok bij de tegenstander. Spelers schoven elkaar in de eerste helft de bal toe zonder daadwerkelijk openingen te vinden. Roda gaf slechts enkele kleine kansen weg.

In aanvallend opzicht lieten de Kerkradenaren niets zien. Toch gingen ze rusten met een voorsprong. De bal viel na een verre uittrap van doelman Bram Castro over verdediger Barry Opdam heen, die zich liet verrassen door de harde wind. Andres Oper profiteerde van de buitenkans. De Est lobte de bal over de afscheid nemende Ronald Waterreus in het doel: 0-1.

Waterreus maakte met Van Gaal de afspraak dat hij tot 1 januari bij AZ zou spelen. Daarmee loste hij de door blessures ontstane keepersproblemen bij de Alkmaarders op. Eerste keus Didulica komt door aanhoudende hoofdpijn ook de komende twee maanden vermoedelijk nog niet in actie. Tweede doelman Khalid Sinouh is inmiddels wel weer fit. Waterreus hoopt binnenkort in de Verenigde Staten aan de slag te kunnen.

Tempo

Na de pauze ging AZ een tempo hoger spelen, waardoor Roda plotseling wel in de problemen raakte. Barry Opdam maakte verdiend gelijk, maar Roda had opnieuw aan één kans genoeg om opnieuw op voorsprong te komen. Op aangeven van Adil Ramzi maakte Oper zijn tweede doelpunt: 1-2.

De Est kon tien minuten voor tijd vertrekken met een rode kaart. Danny Koevermans bracht AZ kort daarna langszij: 2-2. Doelman Castro hield de Limburgers in het vervolg op miraculeuze wijze op de been.