ALMELO - Heracles heeft in de laatste uren van 2006 nog een belangrijk punt gepakt tegen Vitesse. Het duel in het Polman-stadion eindigde zondagmiddag in 2-2. Bij rust stonde de Almeloërs nog met 2-1 voor door doelpunten van Ragnar Klavan en Everton. Voor Vitesse scoorden Danko Lazovic en invaller Fred Benson.

In Waalwijk haalde FC Groningen de avond ervoor een eenvoudige overwinning behaald op RKC: 0-2. De Waalwijkers moesten ruim een uur lang met tien man aantreden, omdat Hans Mulder in de 24e minuut met een rode kaart werd weggestuurd.

Het cruciale incident vond plaats toen Erik Nevland een voorzet gaf op zijn Groningse teamgenoot Koen van de Laak. Hans Mulder greep de opgekomen middenvelder vast, waarop scheidsrechter Nijhuis naar de stip wees en de boosdoener met een rode kaart wegstuurde. Van de Laak verzilverde zelf het buitenkansje: 0-1.

Slachtoffer

RKC-trainer Mark Wotte, die Jurgen Wevers de voorkeur had gegeven boven de vaste doelman Rob van Dijk (hem werd het 1-1 gelijkspel tegen ADO Den Haag aangerekend), moest zijn team omzetten om het gemis van Mulder op te vangen. Ricky van den Bergh werd het slachtoffer. Hij werd vervangen door de meer verdedigend ingestelde Dustley Mulder.

Dicteren

Pas na het heenzenden van Hans Mulder kon FC Groningen tegen de tien RKC'ers dicteren zoals het wilde. Eerder waren de Waalwijkers gelijkwaardig aan de veel hoger geklasseerde tegenstander en hadden ze bovendien de beste kansen gekregen om de score te openen. Van den Bergh raakte evenwel de lat en even later kopte Tim Janssen een voorzet van de Hagenaar op de paal.

FC Groningen-trainer Ron Jans had de naar NAC Breda vertrekkende spits Glen Salmon ten afscheid een basisplaats gegund (voor de tegen Sparta falende Luis Suarez). Een geste waarvoor de spits kort na rust bedankte in de vorm van een doorkopbal op Erik Nevland, die 0-2 inschoot.

FC Groningen, dat van de laatste zes ontmoetingen er liefst vijf verloor, kon de wedstrijd vervolgens zonder problemen uitspelen.

Invaller Stefano Seedorf kreeg nog de kans de score te verhogen, maar hij stuitte - oog in oog met Jurgen Wevers - op de Waalwijkse doelman.

Heerenveen - Utrecht

SC Heerenveen is er zaterdagavond niet in geslaagd de derde overwinning in acht dagen te behalen. Tegen FC Utrecht haperde de ploeg van trainer Gertjan Verbeek met name voorin en bleef het steken op 0-0.

Na overwinningen op Excelsior (2-0) en NEC (0-2) had trainer Gertjan Verbeek de basisopstelling van zijn ploeg ongewijzigd gelaten. Dat betekende dat er wederom plek was voor jongeling Calvin Jong-A-Pin. De linkerverdediger hield zich knap staande, maar had wel zijn handen vol aan met name Marc-Antoine Fortuné.

Kans

De spits van FC Utrecht kreeg na 25 minuten de beste kans van de wedstrijd. Rick Kruys ontfutselde Danijel Pranjic de bal en zette de Fransman vrij voor doelman Brian Vandenbussche. Fortuné had eigenlijk moeten scoren, maar de Belgische sluitpost redde met zijn voeten.

De ploeg van Foeke Booy, dat pas het vijfde punt in een uitwedstrijd won, was op het middenveld nadrukkelijk aanwezig.

Veldoverwicht

Heerenveen kreeg echter de meeste kansen. Na ruim tien minuten loste Jakob Poulsen een schot op doelman Michel Vorm, die uitstekend redde. Ook de rebound van Lasse Nilsson kon de goalie nog net tot corner verwerken. Vlak voor de rust hield Vorm zijn ploeg wederom op de been door twee keer een doelpoging van Pranjic te keren.

In de tweede helft hadden de Friezen een duidelijk veldoverwicht. Het middenveld van Utrecht werd ogenschijnlijk eenvoudig overlopen. Echte goede kansen kwamen er echter maar weinig.

Op jacht naar een treffer bracht Verbeek halverwege pinch-hitter Rob Friend nog in. Maar ook de Canadees slaagde er niet in om de bal in het doel te krijgen. Doelman Vorm liet in de slotfase een kopbal van de invaller wel door de handen glippen, maar Erik Pieters werkte de bal op tijd weg.