ROTTERDAM - FC Twente gaat ondanks een hoge positie op de ranglijst met een kater de winterstop in. Na de wervelende show woensdag tegen AZ (3-0) volgde zaterdagavond op het Kasteel tegen Sparta een kansloze nederlaag met dezelfde cijfers.

Bekijk video

Met het verlies bij Roda JC (2-0) meegerekend heeft de ploeg van trainer Fred Rutten in de laatste dagen van december aardig wat punten laten liggen.

Weer

FC Twente had tegen Sparta geen antwoord op de weersomstandigheden (harde wind) en de strijdlust van de thuisploeg. In de eerste helft speelde er maar een ploeg en dat was Sparta. Bij de Twentenaren kwam geen bal aan en dat leidde tot steeds meer moedeloosheid en frustratie. Het resulteerde onder meer in een rode kaart voor Otman Bakkal (57e minuut) nadat hij Danny Schenkel onderuit had geschopt.

Sparta, dat stilaan uit de degradatiezorgen is, had geen boodschap aan regen en wind. De Rotterdammers speelden fel en bijna alles lukte. Vooral de buitenspelers Rachid Bouaouazan en Jeffrey Vlug waren een plaag voor de Twente-defensie.

En ook het middenveld acteerde sterk. Edwin van Bueren liet Orlando Engelaar geen enkele ruimte om tot aanvallende acties te komen. Alleen Sharbel Touma was voor rust dicht bij een treffer.

Strafschop

In de 24e minuut nam Sparta verdiend een voorsprong. Robbie Wielaert speelde te zacht terug op zijn doelman Sander Boschker.

Bouaouzan pikte de bal op, maar ging onderuit na een overtreding van Boschker. Sjaak Polak benutte daarna de strafschop: 1-0. Na iets meer dan een half uur stond het 2-0. Bouaouzan slalomde door de Twente-defensie en liet Boschker vervolgens met een schot in de verre bovenhoek kansloos: 2-0.

Geluk

In het begin van de tweede helft leek FC Twente aan de beterende hand, met in de 49e minuut een knal van Kennedy Bakircioglu op de kruising. Die opleving was na de rode kaart van Bakkal over.

Met wat meer geluk had Sparta een veel ruimere zege kunnen behalen dan 3-0. De ploeg kreeg door onder anderen Vlug en invaller Jason Oost voldoende kansen. In de slotminuten kreeg Sparta alsnog de beloning voor een prima wedstrijd met de 3-0 van Ivan Cvetkov.