AMSTERDAM - Met een eenvoudige 2-1-overwinning op ADO Den Haag heeft PSV het jaar in stijl afgesloten.

De koploper in de eredivisie heeft een bijzonder goede eerste seizoenshelft achter de rug en het lukte de ploeg die goede reeks tegen ADO een passend vervolg te geven. PSV brak daarmee met een traditie; de laatste drie jaar leden de Eindhovenaren steevast puntenverlies in de laatste wedstrijd van het jaar.

De PSV-spelers kunnen met een gerust hart genieten van de winterstop. De club heeft een voorsprong van liefst elf punten op het kwakkelende Ajax en twaalf op AZ.

Alleen als PSV na de winterstop een enorme inzinking krijgt, komt het kampioenschap van de Brabanders nog in gevaar.

Misgaan

"Het kan altijd nog misgaan", hield PSV-trainer Ronald Koeman een slag om de arm. "Er zijn voldoende voorbeelden van ploegen die een grote voorsprong alsnog hebben verspeeld."

"Maar als we de concentratie van de eerste seizoenshelft vasthouden, geloof ik niet dat we van de laatste veertien wedstrijden er nog vier verliezen. Laat staan dat de rest alles wint."

Aankopen

Koeman toonde zich direct na afloop van het duel tegen ADO een tevreden man. "Ik ben er blij om dat wij als PSV zijnde er opnieuw in zijn geslaagd een goed elftal te formeren. We hebben op het laatste moment een aantal goede, ervaren jongens verloren en hebben dat goed weten op te vangen met gerichte aankopen."

"We kunnen nu, iets over de helft van het seizoen, betere cijfers overleggen dan vorig jaar rond deze tijd. Ik denk niet dat iemand daar vooraf op had gerekend. Ook ik niet."

Kluivert

Voor het eerst dit seizoen speelde PSV met een driemansvoorhoede waarin Patrick Kluivert de midvoor was. Arouna Koné en Jefferson Farfan bespeelden tegen ADO Den Haag de flanken. Het was voor Kluivert de tweede basisplaats in de afgelopen drie wedstrijden.

Alleen in de topper tegen Feyenoord voetbalde de voormalig international niet vanaf het eerste fluitsignaal.

Wapen

Daarmee heeft Koeman weer een extra aanvallend wapen. Niet dat hij daar genoegen mee neemt; de laatste weken heeft hij al meermalen laten weten graag nog een spits aan zijn selectie te willen toevoegen. De Ecuadoraan Franklin Salas was enkele dagen op proef, maar is nog niet fit genoeg om al wedstrijden te kunnen spelen en dus afgevallen.

Kluivert speelde tegen ADO wat minder gelukkig dan in zijn eerste wedstrijd na zijn knieblessure, waarin hij met twee assists een belangrijk aandeel had in de overwinning op Willem II (4-0).

Vooral in de beginfase werden zijn passes vaak niet begrepen of was hij zelf te slordig in de voortzetting.

Vakantie

Kluivert was overigens niet de enige die zijn niveau aanvankelijk niet haalde. PSV snakt naar een paar dagen vakantie en dat was de ploeg aan te zien. De Eindhovenaren leden veel balverlies - veel meer dan de ploeg van trainer Ronald Koeman doorgaans doet.

PSV ging toch met een voorsprong de kleedkamer in, al kwam de openingstreffer wat gelukkig tot stand. In de 33e minuut legde centrumverdediger Alex aan voor een afstandschot, maar raakte de bal niet goed. Kluivert stond op de rand van het strafschopgebied klaar om de bal aan te nemen en vervolgens met een prachtig stiftje af te ronden: 1-0.

Evenwicht

Direct na de pauze verdubbelde Jefferson Farfan de score naar 2-0, maar om dat doelpunt zat een randje van geluk. De vrije trap van de Peruviaan leek houdbaar voor keeper Robert Zwinkels. De Haagse goalie slaagde er echter niet om de bal buiten de palen te tikken, waardoor de wedstrijd direct beslist was. Ook een treffer van Wesley Verhoek (2-1) bracht PSV tien minuten voor tijd niet meer uit evenwicht.

Voor de tweede seizoenshelft begint, waarin nog slechts 14 van de 34 competitieduels moeten worden gespeeld, krijgt PSV waarschijnlijk nog een kwaliteitsinjectie. Koeman wil nog een aanvaller en een verdediger, waarmee het verschil met de rest van de eredivisieploegen waarschijnlijk alleen maar groter wordt.