NIJMEGEN - Ajax heeft in zijn laatste wedstrijd van het jaar nog een paar punten laten liggen. In Nijmegen kwamen de Amsterdammers zaterdagmiddag tegen NEC niet verder dan 2-2. Na een pover eerste uur vielen de treffers in een sensationele slotfase.

Aanvankelijk gebeurde er weinig opwindends. Een aardige actie van Ryan Babel op links, afgesloten met een te hoog schot, was voor rust het hoogtepunt. Wesley Sneijder en Kenneth Perez waren gevaarlijk met een vrije trap. Beiden vonden de Nijmeegse doelman Gabor Babos op hun weg.

Perez keerde bij Ajax terug in de basis. Hij was na een spraakmakende affaire, het beledigen van een grensrechter, vijf duels geschorst geweest. De Deen begon deze keer van de rechterkant en was als vanouds alom aanwezig.

Ajax miste twee man in de volle Goffert. Verdediger Thomas Vermaelen was geblesseerd, doelman Maarten Stekelenburg nog ziek.

Daardoor maakte Dennis Gentenaar een rentree in Nijmegen. Ajax' tweede doelman stond jarenlang onder de lat bij NEC en groeide er uit tot een held.

Na ruim een uur kwam Ajax op voorsprong. Daaraan ten grondslag lag een ingreep van Ten Cate. De Amsterdamse coach zette Tom de Mul in voor Klaas-Jan Huntelaar, waardoor Perez naar de centrale spitspositie schoof. De Deen speelde zich daar in de 63e minuut vrij, na een actie van Babel op links, en schoof de bal langs Babos.

Trainer Mario Been had aan de andere kant ook nog een goede wissel in petto. Hij bracht Barreto, die op fraaie wijze de gelijkmaker van Romano Denneboom voorbereidde. Met de 2-1 leek Peter Wisgerhof het feest in de Goffert vervolgens compleet te maken, maar amper een minuut later maakte Gabri alweer gelijk.