ALKMAAR - Theo Bos heeft zaterdag bij de Nederlandse kampioenschappen baanwielrennen de titel veroverd op het onderdeel sprint. De wereldkampioen versloeg in de finale Teun Mulder in twee ritten.

Het brons was voor Tim Veldt die, eveneens in twee keer, Yondi Schmidt klopte.

Theo Bos weet ondertussen niet meer hoeveel nationale titels hij nu op zijn naam heeft geschreven. "Eerlijk gezegd ben ik de tel een beetje kwijt." Bos - het was zijn negende titel - is een klasse apart. Op mondiaal niveau, laat staan in de bescheiden Nederlandse baanwereld. Met Mulder en Veldt heersen ze al jaren. "Het zou best fijn zijn als er een vierde sprinter zou doorbreken. Ze kunnen met ons meetrainen, maar dan moeten ze wel een bepaald niveau halen", zei Bos, die Mulder in twee ritten voorbleef.

Patrick Bos en Yondi Schmidt vormen de jonge aanwas, maar ze moeten zich verbeteren om bijvoorbeeld in aanmerking te komen voor een plek in de teamsprint. Bos zou het toejuichen als dat lukt. "Dan kan ik bij toernooien op dat onderdeel de eerste ronden overslaan."

Makkelijk hebben ze het niet, de jonkies. Bos: "Ze zouden kunnen denken; die drie halen we nooit in. Maar als je zo denkt, heb je ook niet de juiste instelling. Ze krijgen in ieder geval nu faciliteiten die ik in mijn eerste jaren nooit gehad heb. Ik heb het vooral zelf uitgevonden."

Bos duikt even in het lucratieve zesdaagsecircuit - net als Wim Stroetinga en Niki Terpstra, zaterdag winnaars van de koppelkoers - om via de laatste wereldbekerwedstrijd in Manchester naar het WK in Mallorca te werken. Het NK sloot hij af met twee titels.

Vrouwen

Bij de vrouwen was Willy Kanis de grootverdiener. Drie titels eiste de Kampense op, deels ook omdat Yvonne Hijgenaar wegens ziekte ontbrak. "Jammer dat ze er niet was. Ik wil er graag voor strijden", zei Kanis zaterdag nadat ze op het onderdeel keirin van kop af naar de zege was gesprint. Dat kostte in ieder geval nog enige inspanning. Haar eerder behaalde titels op sprint en de 500 meter tijdrit werden behaald zonder serieuze concurrentie.

Het blijft behelpen met het vrouwenwielrennen op de baan, erkende ook bondscoach Peter Pieters. "De rensters van nu hebben een heel andere beleving dan Van Moorsel of Haringa. Dat is jammer. Je ziet het bij de juniorvrouwen; zijn ze op pad voor een groot toernooi, zitten ze om twaalf uur 's nachts nog op het internet."

Hijgenaar, Kanis en Adrie Visser - ze werd zaterdag voor de vierde keer op rij kampioene op de puntenkoers - zijn al weer een paar jaar eenzaam aan de Nederlandse top. Kanis vertrekt bovendien mogelijk binnenkort uit het baanwielrennen. Fietscross, waarop ze regerend wereldkampioene is, wordt in 2008 toegevoegd aan het olympisch programma. Lang was het voor haar duidelijk dat in die sport haar toekomst lag. Toch twijfelt Kanis, die de komende weken met Pieters ("van mij hoeft ze niet te kiezen") en Bas de Bever, bondscoach van de fietscrossers, gaat praten.

Kiezen

"Ze zullen allebei hun standpunt duidelijk maken. Een combinatie is geen optie. Ik zal moeten kiezen. Probleem bij het fietscross is dat je je als land moet plaatsen voor de Spelen en de top daarvoor in Nederland te smal is. Ik moet gewoon wereldkampioen worden in 2008 om naar Peking te mogen. En in fietscross is niets te plannen. Het is duwen en trekken, de beste wint niet altijd. Als ik voor de baan kies, ligt het echt aan mezelf of ik de Spelen haal."

Vera Koedooder veroverde de titel op het onderdeel individuele achtervolging. De renster uit Bovenkarspel had daar geen topvorm voor nodig. "Ik ben ziek geworden bij de wereldbekerwedstrijd in Moskou en ben nog verre van fit. De tijd (3.48,809) zegt eigenlijk genoeg. Ik moet snel richting 3.40 om mee te tellen."

Koppelkoers

Niki Terpstra en Wim Stroetinga veroverden zaterdag de laatste te vergeven titel. Het tweetal won de koppelkoers voor Jeff Vermeulen en Pim Ligthart en het koppel Aart Vierhouten/Kenny van Hummel. De winnaars hadden beiden al een titel op zak. Terpstra op de individuele achtervolging, Stroetinga op scratch.