BERLIJN - Anni Friesinger heeft dit schaatsseizoen nog geen enkele nederlaag geleden. De Duitse kroonde zich zaterdag in Berlijn tot nationaal allroundkampioene door op alle vier afstanden te zegevieren. De 29-jarige rijdster, gecoacht door Gianni Romme, verwees Claudia Pechstein naar de tweede plaats. Het brons ging naar Daniela Anschütz.

Nadat Friesinger vrijdag al op de 500 en 3000 meter had gewonnen, bevestigde ze zaterdag haar suprematie op de 1500 en 5000 meter. Op de schaatsmijl klokte ze een tijd van 1.56,48, bijna drie tellen rapper dan Pechstein (1.59,07). Vervolgens maakte ze het toernooi in stijl af door op de vijf kilometer wereldrecordhoudster Pechstein af te troeven.

Direct na haar eclatante overwinning maakte Friesinger bekend dat ze het Europees allroundkampioenschap (12-14 januari in Collalbo) links laat liggen en zich volledig concentreert op het wereldkampioenschap sprint, dat een week later in Hamar plaatsvindt. "Die toernooien zijn niet te combineren", sprak de 29-jarige rijdster die gecoacht wordt door Gianni Romme. "Aangezien ik nog nooit een WK sprint heb gewonnen, gaat daar mijn voorkeur naar uit."