ROTTERDAM - Geen broedermoord, zelfs geen burenruzie. De Rotterdamse derby tussen Excelsior en Feyenoord (1-3) verliep vrijdagavond op Woudestein vrijwel geruisloos. Alleen de doelpunten en de rentree van Feyenoord Alfred Schreuder, na anderhalf jaar vol blessureleed en persoonlijk verdriet, veroorzaakten enige opwinding.

Bekijk video Huysegems

Bekijk video Jansen

Dankzij de onbedreigde zege sloot Feyenoord een roerig half jaar toch nog af met een positief gevoel. Stadgenoot Excelsior daarentegen gaat na de zesde competitienederlaag op rij het nieuwe jaar met een kater in. "We zullen in 2007 alles uit de kast moeten halen om degradatie te ontlopen", erkende coach Ton Lokhoff.

Koeman had al een tijdje naar vrijdag 29 december uitgekeken. De oud-international was na een turbulent half jaar hard toe aan een korte vakantie. Het was ook niet niks wat hij de afgelopen maanden allemaal te verstouwen kreeg: een middelmatig elftal dat zeer grillig presteerde, veel trammelant op bestuurlijk niveau en ernstige problemen met supporters, vooral in Nancy.

Behoorlijk

Koeman toonde zich vrijdag op de drempel van 2007 een redelijk tevreden man. "We hebben in de laatste week zeven punten uit drie duels gehaald", somde hij op. "We staan nu op 39 punten, dat is een behoorlijk aantal. Maar het voetbal moet beter, dat is duidelijk." Koeman begon tegen Excelsior met hetzelfde elftal dat op tweede kerstdag titelhouder PSV in De Kuip verdienstelijk op 1-1 hield.

Bij Excelsior, dat onlangs het sluimerende samenwerkingsverband met Feyenoord nieuw leven inblies, was Andwelé Slory de grote afwezige. De clubtopscorer, die komende zomer naar Feyenoord verhuist, was door een dijbeenblessure niet beschikbaar. Zijn vervanger was Marinus Dijkhuizen, die in januari terugkeert naar Cambuur Leeuwarden.

Blunder

Excelsior kon Feyenoord, met spits Angelos Charisteas als gevaarlijkste man, een half uurtje weerstaan. Na de openingstreffer van Danny Buijs, die zich knap vrij speelde en koel afrondde, was van een serieuze wedstrijd geen sprake meer. Een blunder van doelman Theo Zwarthoed, die de bal pardoes bij Nicky Hofs inleverde waarna de Feyenoorder meteen raak schoot, zorgde voor een ruststand van 0-2 in de tamme derby.

Kort na de rust verhoogde Stein Huysegems met een schot in de verre hoek de score (0-3). Daarna verzandde de wedstrijd in doelloos en soms zelfs lachwekkend spel. De invalbeurt van Feyenoorder Alfred Schreuder en het doelpunt van invaller Johan Voskamp (1-3) veroorzaakten in de slotfase nog enige opwinding.

Professioneel

"We moesten winnen en dat hebben we gedaan", concludeerde Koeman. "We hebben professioneel gespeeld en verdiend gewonnen. Ik baal alleen van dat tegendoelpunt. Dit was een echte wedstrijd om de nul te houden, maar dat is helaas weer niet gelukt. Mijn doelman Henk Timmer was er ook flink ziek van."

Bahia

Feyenoord maakte vrijdagavond bekend dat het contract van André Bahia is verlengd. De Braziliaanse jarige verdediger heeft nu een contract tot de zomer van 2009. Tot nu toe speelde de centrale verdediger 56 competitieduels voor de Kuipbewoners, waarin hij zes maal doeltrof.