ALKMAAR - Louis van Gaal kan zondag in Alkmaar tegen Roda JC zonodig een beroep doen op Khalid Sinouh. De doelman is hersteld van zijn dijbeenblessure. Het kan daarentegen nog wel twee maanden duren voordat Joey Didulica (hersenschudding) weer fit is.

De tijdelijk ingehuurde Ronald Waterreus speelt tegen Roda zijn laatste wedstrijd voor AZ. De voormalig keeper van PSV gaat in januari naar de Verenigde Staten. Een langer verblijf in Alkmaar is voor hem geen optie.

Stijn Schaars krijgt zondag rust wegens overbelasting van een enkel. Het gewricht, waarvan hij al in zijn Vitesse-tijd last had, is uitgebreid onderzocht. De scan moet uitwijzen of een operatie nodig is. Het meespelen van Simon Cziommer, Shota Arveladze en Danny Koevermans is twijfelachtig. Allen kampen met een kuitblessure.

Barry Opdam (lies) en Gretar Steinsson (schouder) zijn ook nog een vraagteken. Joey Gudjonsson is na een griepaanval wel weer op de been, maar nog niet inzetbaar. Voor Kees Luijckx (achillespees) komt Roda ook nog te vroeg.

Van Gaal behandelde vrijdag niet alleen de forse blessurelijst maar ging ook nog even in op de in zijn ogen veel te korte winterstop. "Ik ben er een voorstander van dat er tussen half december en half maart niet wordt gespeeld. Dan kun je richting de zomer veel langer doorvoetballen. Het publiek heeft daar meer aan en de spelers ook. Zij rusten in de winter uit en komen weer in actie wanneer de velden goed zijn en het weer beter. Ik geloof dat de FIFA al met zo'n voorstel is gekomen, en dat juich ik dan ook van harte toe.''