AMSTERDAM - Walter Godefroot verwacht niet dat Jan Ullrich in staat is om terug te keren op topniveau. "Hij heeft het karakter niet om terug te vechten", zegt de technisch directeur van Astana tegen de Belgische zender VRT.

"Hij is nu 33 jaar, het zal een lijdensweg worden om de top weer te bereiken." De Belg had Ullrich bij T-Mobile jaren onder zijn hoede.

Ullrich, die in 1997 de Tour de France won, is nog altijd op zoek naar een ploeg voor volgend seizoen. Nadat hij in verband werd gebracht met het dopingschandaal rond de Spaanse arts Eufemiano Fuentes werd hij door T-Mobile aan de kant gezet.

Landis

Ook Floyd Landis kwam het afgelopen seizoen in opspraak. De Amerikaan testte na afloop van de zware Tourrit naar Morzine positief op het gebruik van testosteron. Voor Godefroot is dat een compleet raadsel. "Ik ben geen dokter, maar testosteron dient enkel voor de opbouw en is dus compleet nutteloos in een ronde."

Godefroot vond de opleving van Landis, die een dag eerder nog door het ijs was gezakt, niet verdacht. "Het is best mogelijk om de dag na een inzinking een topprestatie te leveren. Grote kampioenen hebben hem dat in het verleden al voorgedaan."

Vinokourov

De 63-jarige Belg ziet Alexandre Vinokourov, de kopman van zijn ploeg Astana, als een potentiële Tourwinnaar. "Hij is jaar na jaar beter geworden. In het begin was hij een domme coureur, maar nu is hij tactisch veel sterker. Hij heeft nog één à twee jaar om de Tour te winnen." Dit jaar won de Kazach met de Vuelta a España voor het eerst in zijn carrière een grote ronde.