AMSTERDAM - Heel voorzichtig opende Ajax woensdagavond voor eigen publiek tegen Roda JC de jacht op eerherstel. Met een magere overwinning gaven de Amsterdammers voor de zoveelste keer het startsein voor een inhaalrace op de voorlopig ongenaakbare koploper en regerend kampioen PSV: 2-0.

Bekijk video

De Amsterdamse club geldt na de nederlaag van AZ bij FC Twente weliswaar weer als belangrijkste uitdager van kampioen PSV. Zelf de meest verstokte Ajax-supporter beseft echter dat de huidige achterstand van negen punten normaal gesproken te groot is om nog te overbruggen.

Trainer Henk ten Cate wacht het komende half jaar nog een hels karwei om de prestaties van zijn ontslagen voorganger Danny Blind te overtreffen. Onder de oud-international overleefde Ajax vorig seizoen de eerste ronde van de Champions League en won het de play-offs en de nationale beker.

Veel werk

Ten Cate doet er verstandig aan om zich niet blind te staren op de prestaties van Blind. De oefenmeester moet Ajax op de langere termijn terugbrengen naar de top van Nederland. Het spel van Ajax in de laatste twee maanden onderstreept dat Ten Cate nog heel veel werk wacht. "Maar ik zie nog veel aanknopingspunten", stelde de trainer van Ajax. "We hebben tien punten meer dan rond dezelfde tijd vorig jaar. Het moet nog veel beter, maar deze ploeg heeft in mijn ogen wel potentie."

De oefenmeester haalde zondag na de nederlaag bij Vitesse (4-2) fel uit naar zijn spelers. Ondanks alle kritiek liet Ten Cate zijn basisformatie nagenoeg ongewijzigd. De van een griepje herstelde Jaap Stam keerde terug in het hart van de defensie. De weer speelgerechtigde John Heitinga verving de geschorste Gabri op het middenveld. Doelman Dennis Gentenaar maakte zijn competitiedebuut omdat Maarten Stekelenburg ziek op bed lag.

Wanvertoning

Drie dagen na de wanvertoning tegen Vitesse was Ajax tijdens de thuiswedstrijd tegen Roda JC gebaat bij een goed resultaat. In de jacht op eerherstel kregen de Amsterdammers bij de openingstreffer van Sneijder ogenschijnlijk hulp van het arbitrale trio.

Doelman Bram Castro van Roda JC had in de zestiende minuut de bal in de handen toen Wesley Sneijder richting de bal sloeg. Castro liet het speeltuig los waarna de kleine middenvelder van Ajax de bal in het lege doel werkte. "Sneijder mag niet naar de bal slaan, maar wij deden dat ook niet slim", constateerde trainer Huub Stevens van Roda JC.

Grygera

Vlak voor rust vergrootte Zdenek Grygera de voorsprong nadat Thomas Vermaelen de bal na een hoekschop van Tom de Mul met het hoofd verlengde: 0-2. Naar goed voorbeeld van Vitesse wilde ook Roda JC de achterstand na rust ombuigen in een overwinning.

Ajax liet zich echter niet voor de tweede keer binnen drie dagen door een tegenstander met geelzwarte shirts verrassen. Aan klantenbinding deden de Amsterdammers na rust ook niet. Zo kon het gebeuren dat ze af en toe door de eigen aanhang werden uitgefloten.

"Het was alsof we na rust bang waren dat het weer fout zou gaan", stelde Ten Cate. "Die angst moet eruit. We hebben vanavond in elk geval weer strijd geleverd."