ENSCHEDE - FC Twente blijkt dit seizoen in eigen stadion ook voor de topclubs onverslaanbaar. Na PSV (1-0) verliet AZ woensdag Enschede eveneens zonder punten: 3-0. Blaise N'Kufo, Kennedy Bakircioglü en Luke Wilkshire maakten de treffers tegen de falende Alkmaarders.

Bekijk video

AZ liet zondag al twee punten liggen tegen NEC (0-0). Nog niet eerder dit seizoen bleef het elftal van trainer Louis van Gaal in twee achtereenvolgende competitiewedstrijden zonder winst.

Bovendien wist AZ in beide duels niet te scoren, ook een unicum. De achterstand op koploper PSV is inmiddels opgelopen tot tien punten.

Kansloze wedstrijd

Van Gaal had woensdag tegen Twente voor het eerst dit seizoen het gevoel dat zijn ploeg na rust een kansloze wedstrijd voetbalde. "Zij waren de baas op het veld. Twente voetbalde op een erg hoog niveau. Wij konden er niets tegen inbrengen."

De nederlaag van AZ kwam niet helemaal als een verrassing. Van de tot nu toe tien gespeelde thuisduels won FC Twente er negen.

Opdam

Alleen Roda JC behaalde een gelijkspel in het Arke-stadion. Eerder speelde Twente al FC Groningen (7-1) en SC Heerenveen (5-1) zoek. Bovendien moest Van Gaal flink improviseren. De coach kon niet beschikken over de basiskrachten Barry Opdam en Danny Koevermans. Beide spelers vielen zondag in de thuiswedstrijd tegen NEC (0-0) geblesseerd uit.

Daarnaast ontbraken ook de IJslanders Gretar Steinsson en Joey Gudjonsson nog, net als de twee keepers Joey Didulica en Khalid Sinouh. Verder bleek Stijn Schaars te vermoeid om aan de wedstrijd te beginnen. De jonge Ryan Donk verving Opdam in het centrum van de verdediging, Moussa Dembélé startte in plaats van Koevermans in de voorhoede.

Gelijk op

Het eerste gedeelte van het duel ging gelijk op. Het openingsdoelpunt van N'Kufo veranderde het spelbeeld. De spits schoot na dertig minuten van buiten het strafschopgebied schitterend raak. Hij profiteerde van een fout van Donk en Mendes da Silva. Het was de zestiende competitietreffer van N'Kufo.

AZ ging na het doelpunt steeds slordiger spelen. Nog voor Van Gaal in de rust kon ingrijpen, was het duel beslist. Bakircioglü zorgde in de 43e minuut voor 2-0.

Lens

Met het inbrengen van de snelle aanvaller Jeremaine Lens, probeerde Van Gaal de wedstrijd in de tweede helft te kantelen. Het hielp niets. Wilkshire maakte zelfs 3-0, waarna een aantal AZ'ers hun frustatie uitten. Simon Cziommer, Maarten Martens, Dembélé en Rogier Molhoek kregen een gele kaart van scheidsrechter Piet Vink.

FC Twente-trainer Fred Rutten was vol lof over zijn elftal, vooral omdat de Enschedeërs zondag nog met 2-0 verloren bij Roda JC. "Ik ben blij dat we over mentale veerkracht beschikken. We hebben opnieuw bewezen het iedereen hier lastig te kunnen maken."