SYDNEY - Bij de befaamde zeilrace Sydney-Hobart zijn woensdag zes zeilers gewond geraakt. Ze liepen de verwondingen op toen bij zeer zwaar weer de mast op de Nieuw-Zeelandse boot Maximus brak en op het dek terechtkwam. Van de Nederlandse boot ABN Amro One brak ook de mast, maar volgens een zegsvrouw raakte op deze boot niemand gewond.


Foto: Nils Nieuwenbroek l Grote drukte bij start Sydney-Hobart zeilrace

Beide boten lagen aan de leiding in de race. Zij hebben de wedstrijd wegens de problemen met de mast moeten verlaten. De ABN Amro is teruggekeerd naar de haven in Sydney. "De bemanning is zeer teleurgesteld dat ze uit de wedstrijd moet, maar iedereen is opgelucht dat er geen gewonden zijn gevallen", aldus woordvoerster Camilla Green van de ABN Amro One.

Helikopter

Een helikopter heeft drie zeilers van de andere boot met zware verwondingen aan onder meer rug en borst van boord gehaald en naar een ziekenhuis in Canberra gebracht. De overige drie liepen lichtere verwondingen op. De andere leden van de bemanning gingen in reddingsvlotten voordat het jacht zonk.

Door het slechte weer hebben al negen van de 78 deelnemende boten de wedstrijd, die dinsdag begon, verlaten. De race kent strenge veiligheidsmaatregelen sinds 1998. Toen kwamen zes zeilers tijdens de wedstrijd om het leven.