HAARLEM - EiffelTowers heeft zijn openingswedstrijd in de Haarlemse Basketbal Week gewonnen. De Bossche ploeg versloeg Estudiantes de Bahia Blanca dinsdag met 82-69. Sam Jones ging met 23 punten en 9 assists voorop in de strijd tegen de Argentijnen.

In deze poule B was Hanzevast Capitals net niet tot een stunt in staat. De Groningers werkten tegen Israël in het laatste kwart een achterstand van liefst veertien punten weg, maar bogen in de verlenging alsnog: 79-81. De Amerikaanse guard Darnell Hinson was topscorer: 26.

Tot de vierde periode zag het er niet naar uit dat Capitals nog voor een verrassing zou kunnen zorgen. De Israëli stonden bij rust met 34-23 voor en breidden die voorsprong daarna nog uit.

Kentering

Tot enthousiasme van de toeschouwers in de Kennemer-sporthal bleek de kentering in de slotfase toch mogelijk. Na het verstrijken van de reguliere speeltijd prijkte er 64-64 op het scorebord.

In de extra minuten ging het toch nog mis: 15-17. Israël dankte veel aan het groot arsenaal trefzekere schutters. Guy Pniny (15) en Moran Rot (14) waren de besten. Moshe Yakusi imponeerde onder de borden met 11 rebounds. In de Groningse ploeg onderscheidde behalve Hinson ook Dan Oppland zich met 10 punten en 9 rebounds.

Gelijke tred

Coach Randy Wiel kon tot zijn tevredenheid vaststellen dat Estudiantes maar kort, alleen in het eerste kwart, gelijke tred kon houden. Halverwege leidde EiffelTowers met vijf punten verschil: 29-24.

De Argentijnen konden in de tweede helft niet dichter bij komen. Integendeel. Naast Jones kwam ook Leon Rodgers in de dubbele cijfers: 14. Jamaal Levy (24) en Mariano Franco (15) waren de productiefste spelers aan de andere kant, maar Estudiantes was te zeer van hen afhankelijk.

Soles de Mexicali

In groep A was de eerste halvefinalist snel bekend. Soles de Mexicali won driemaal op rij. Na Amsterdam Astronauts en Omniworld was ook BCI Edge zondag voor de Mexicanen niet goed genoeg.

De Amerikanen, die door het slechte weer in Denver ernstig waren vertraagd, hadden als excuus dat ze meteen na de landing op Schiphol door moesten naar Haarlem om te spelen.

Hun prestatie tegen de 'Suns' viel alleszins mee: 92-95. Tegen Astronauts, dat de Nederlandse concurrent uit Almere met 77-61 duidelijk de baas was, moet blijken hoe goed het uitgeruste BCI is.