GRONINGEN - Sparta heeft dinsdag de uitwedstrijd bij FC Groningen gewonnen (0-1). Het betrof de derde thuisnederlaag van FC Groningen van dit seizoen. Eerder waren PSV (0-2) en ADO Den Haag (2-5) de baas in de Euroborg.

Trainer Ron Jans moest het stellen zonder Rasmus Lindgren en Erik Nevland. De spits meldde zich 's ochtends ziek af, Lindgren liep vrijdag in het duel met Heracles een blessure op. Glen Salmon begon als vervanger van Nevland in de basisopstelling aan zijn laatste thuiswedstrijd voor FC Groningen.

Na tien minuten was de Zuid-Afrikaan, die na de winterstop is verhuurd aan NAC, dicht bij een treffer. Bruno Silva zette, na een goede actie van Koen van de Laak, de bal strak voor. Salmon en Suarez bij de tweede paal konden er net niet bij. Vlak ervoor had Ivan Cvetkov een vrije trap rakelings langs de buitenkant van de paal geknald.

Overrompeld

Sparta probeerde verdedigend het veld klein te houden, maar werd op het middenveld vaak overrompeld door de thuisploeg. Koen van de Laak, Goran Lovre en Evgeniy Levtsjenko vonden echter doelman René Ponk op hun weg. De goalie van Sparta, die sinds twee wedstrijden weer het vertrouwen heeft van Vloet, keepte een goede eerste helft.

Vlak voor de rust raakte Ponk echter geblesseerd. Met een goede actie hield hij Salmon van het scoren af, maar kwam verkeerd terecht. Hij werd vervangen door Joost Terol.

De Spartanen raakten niet aangeslagen. In de openingsfase van de tweede helft waren de beste kansen voor de Rotterdammers. Na een schot van Bouaouzan (naast) bracht Edwin van Bueren zijn ploeg op voorsprong. Na een combinatie met Jeffrey Vlug en Haris Medunjanin, die de zieke Anthony Obodai verving, wipte hij de bal over Roorda.

Groningen zette uiteraard aan voor een slotoffensief. Maar wat de thuisploeg ook probeerde, de gelijkmaker bleef uit.

Ponk

René Ponk, doelman van Sparta Rotterdam, blijkt een achillespees gescheurd te hebben. Hij wordt woensdag geopereerd. Het is nog niet te zeggen hoelang Ponk uit de roulatie zal zijn.

Ponk had net weer het vertrouwen gekregen van trainer Wiljan Vloet. In de uitwedstrijd tegen Feyenoord (3-2) keepte hij voor het eerst sinds weken weer. Ook in de Euroborg kreeg hij de voorkeur boven Joost Terol.

"Ze zijn beide eigenlijk even goed. Maar René heeft meer ervaring en is wat rustiger'', zei Vloet na afloop. "Dat konden we in deze fase van de competitie goed gebruiken. Het pakt nu anders uit, ook dat is voetbal.''

Baas

De trainer van FC Groningen liet verder weten weer de baas te willen zijn in de eigen Euroborg. De Groninger trainer leed dinsdag met zijn ploeg op de derde thuisnederlaag op rij. Sparta Rotterdam won met 1-0. Eerder vertrokken ADO Den Haag en PSV met een zege.

"Dit blijft het mysterieuze in de sport", vond Jans. "We zijn 22 thuiswedstrijden ongeslagen geweest en nu verliezen we voor de derde keer op rij. Het wordt tijd dat we weer een nieuwe serie overwinningen gaan neerzetten. Wij moeten weer bepalen wat hier gebeurt."

FC Groningen verloor vorig seizoen thuis ook al met 1-0 van Sparta, op 11 september 2005. Maar meteen daarna begon Groningen voor eigen publiek aan de serie ongeslagen wedstrijden in het Oosterpark en de Euroborg. "Ik had gehoopt dat we vandaag al met een nieuwe reeks hadden kunnen beginnen", treurde Jans.

Doelstelling

Zijn de doelstelling is een plekje bij de eerste negen. Jans: "Dat zie ik nog niet in gevaar komen, maar wedstrijden als tegen ADO en Sparta maken wel het verschil of je aan het einde van het seizoen je doelstelling mist of niet. Pas in het laatste kwartier zag ik totale overgave bij mijn ploeg. Dat wil ik negentig minuten lang zien."