AMSTERDAM - Trainer Henk ten Cate van Ajax kan woensdagavond tijdens de thuiswedstrijd tegen Roda JC niet over Gabri en Kenneth Perez beschikken. Beide spelers zijn geschorst. John Heitinga en Jaap Stam keren waarschijnlijk wel weer terug in de basisformatie van de Amsterdamse club.

Ten Cate hoopt dat zijn ploeg revanche neemt voor de nederlaag van zondag tegen Vitesse. "Voetballend hebben we geen probleem. Feit is dat we na een tegenslag te snel de weg kwijt raken. Dat is geen onwil maar wat betreft strijd wordt wel eens verzaakt.

Misschien moeten we ons afvragen of de balans in de selectie wel goed is. Misschien moet het wat betreft scouting ook de andere kant op. Het kan geen toeval zijn dat aankopen als Stam en Gabri dit seizoen het hoogste rendement halen."

AZ

Met een gehavende selectie begint AZ woensdagavond aan de uitwedstrijd bij FC Twente. Trainer Louis van Gaal van de club uit Alkmaar kan in Enschede niet beschikken over de geblesseerde Barry Opdam (lies), Danny Koevermans (kuit), Greitar Steinsson (schouder) en Joey Gudjonsson (griep).

Van Gaal beschouwt FC Twente als een hele lastige tegenstander. "Die ploeg hield ons in Alkmaar op 2-2. We mochten toen niet mopperen over de uitslag. FC Twente was misschien wel beter. Dat is dit seizoen niet vaak voorgekomen."

Van Gaal: "FC Twente is wel een ploeg die wil voetballen. We krijgen dus waarschijnlijk meer ruimte dan afgelopen zondag tegen NEC. Dat is wellicht weer positief. Ik heb als trainer vaak in Enschede gewonnen."