AMSTERDAM - De selectie van Ajax is door trainer Henk ten Cate bestraft voor de wanprestatie zondag tegen Vitesse. De Ajacieden moeten maandagochtend, op eerste kerstdag, een straftraining afwerken. Bovendien moeten alle spelers een boete betalen voor de prestatie in het met 4-2 verloren duel in Arnhem. Ajax maakt het boetegeld over aan een goed doel.

Ten Cate wond zich zondag na afloop van het competitieduel in het Gelredome vooral op over de instelling van zijn ploeg. Hij hekelde het 'pleintjesvoetbal' dat zijn team dit seizoen regelmatig op de mat legt. "We hebben leuke voetballers, maar daar moet het niet bij blijven", mopperde de oefenmeester.

Ajax leek zondag aanvankelijk een eenvoudige zege op Vitesse te boeken. Nadat de Amsterdammers met een 2-0 voorsprong de rust ingingen, gaf het elftal in de tweede helft niet thuis. Vitesse won daardoor alsnog met 4-2. Door dat verlies lijken de titelkansen voor Ajax nog voor het nieuwe jaar verkeken. De club heeft elf punten achterstand op koploper PSV.