ALKMAAR - De competitie is pas halverwege, maar ook Louis van Gaal moest zondag bekennen dat de spanning om het kampioenschap in de eredivisie na zondag lijkt verdwenen. "Negen punten achterstand op PSV is wel erg veel", zei de AZ-trainer na het doelpuntloze gelijkspel van zijn ploeg tegen NEC. Om daar later strijdbaar aan toe te voegen: "We hebben nog zestien wedstrijden te gaan. Volgens mij heb je maar drie duels nodig om het gat te dichten."

Van Gaal zag AZ zondag na rust leuk voetballen, maar kreeg andermaal bevestigd waar het verschil met PSV precies zit. AZ laat dit seizoen te veel onnodige steken vallen, PSV is veel zakelijker en constanter. Eerder speelde AZ thuis ook al gelijk tegen ADO Den Haag (2-2).

NEC liet zien hoe je AZ dit seizoen in Alkmaar het beste kunt bestrijden als 'kleine' club. Trainer Mario Been koos voor een sterk defensief blok. NEC hield constant negen spelers achter de bal en gokte met de snelle spitsen Romano Denneboom en Andrzej Niedzielan op de counter.

Zolang het 0-0 blijft, werkt die tactiek tegen AZ uitstekend. Komt het elftal van Van Gaal vroeg op 1-0 dan valt het plan direct in duigen. Been en NEC hadden geluk dat het doelpunt voor de thuisclub zondag voor rust uitbleef. Dat had niet alleen met de goed neergezette organisatie van NEC te maken. Veel spelers van AZ hadden niet de juiste vorm en ideeën om een opening te creëren.

Strafschop

Na de pauze kreeg Danny Koevermans de grootste kans om puntenverlies voor AZ te voorkomen. Aan het begin van de tweede helft miste hij een strafschop. Doelman Gabor Babos hield NEC ook daarna nog een aantal keren op de been met goede reddingen.

Het kwam dit seizoen nog niet eerder voor dat AZ niet wist te scoren. De Alkmaarders maakten in elke tot dusverre gespeelde wedstrijd, zowel in de competitie, beker als Europees, minimaal één doelpunt.

"Elk woord dat ik hierover zeg, is er één teveel", zo zei Van Gaal na afloop. "We speelden de tweede helft goed, maar hebben ontzettend veel kansen gemist. Dit leek wel op de uitwedstrijd tegen Feyenoord. Toen brak ons het gebrek aan doeltreffendheid ook op."

Kerstpakketten

"Het is jammer dat onze zegereeks vandaag is beëindigd", grapte NEC-trainer Mario Been. "Babos krijgt van mij twee kerstpakketten."

De steeds groter wordende achterstand van de concurrentie op PSV zal voor de KNVB een extra reden zijn om kritisch naar het systeem van de play-offs te kijken. In de oude competitievorm zouden AZ en Ajax tot het einde van de competitie kunnen strijden om plaats twee, die recht gaf op deelname aan de voorronde van de Champions League.

Nu mogen beide clubs ook als vijfde eindigen om in aanmerking te komen voor het lucratieve toernooi. Zo bekeken hebben AZ en Ajax in competitieverband weinig meer om voor te voetballen.