KERKRADE - Het tobbende Roda JC ligt het goed presterende FC Twente dit seizoen niet. In Enschede hielden eerder dit seizoen de Limburgers FC Twente op 2-2 en zondagmiddag leden de Tukkers in het mistige Parkstad Limburg Stadion hun derde nederlaag van het seizoen: 2-0.

Dieter van Tornhout was met twee treffers de gevierde man bij Roda JC.

Op de overwinning viel weinig af te dingen. Roda JC speelde defensief zeer geconcentreerd en was messcherp in de afronding. FC Twente had het meeste balbezit, maar slaagde er amper in om een bres te slaan in de Kerkraadse defensie. Bijna iedere uitval van Roda JC voor rust leverde gevaar op.

Tornhout

Dieter van Tornhout profiteerde twee keer optimaal. Al na twee minuten tikte hij een voorzet van Adil Ramzi voorbij doelman Sander Boscker en na een half uur draaide de robuuste spits zich knap vrij en passeerde Boscker opnieuw.

FC Twente stelde daar, behalve heel veel balbezit, weinig tegenover. Blaise N'Kufo, die aan de ketting lag bij Pa Modou Kah, knikte voor rust de bal naast en Kennedy Bakircioglu en Karim El Ahmadi vonden Roda-doelman Bram Castro op hun weg.

Rood

Na de hervatting voerde FC Twente de druk op, maar Roda JC wilde van geen wijken weten. Kansen waren er wel voor de gasten: Blaise N'Kufo dook vrij op voor Castro, maar de topschutter tikte de bal struikelend in de handen van de doelman, en Otman Bakkal raakte de paal.

Naarmate de tijd verstreek, verloor FC Twente het vertrouwen in een goed resultaat. Van een Twents slotoffensief was zelfs geen sprake meer, zeker niet toen Jeroen Heubach zijn tweede gele kaart kreeg en moest vertrekken.

Veerkracht

"We hebben niet van Roda JC verloren, maar van onszelf", oordeelde FC Twente-trainer Fred Rutten zondag na de nederlaag (2-0) van zijn ploeg in Limburg. "We hebben nu ruim twee dagen de tijd om aan te tonen dat we inderdaad mentale veerkracht hebben om dit verlies te verwerken."

Roda-trainer Huub Stevens: "We hebben het balbezit bewust aan FC Twente gelaten. Het grote voordeel is dat we op de goede momenten scoorden. Ik wil mijn spelers een compliment maken voor de discipline waarmee ze hun taken hebben uitgevoerd. Die discipline was de laatste wedstrijden ons minpunt, nu onze grote kracht."

Utrecht

RKC heeft zondag op eigen veld met 1-1 gelijk gespeeld tegen FC Utrecht. De ploeg van trainer Mark Wotte, die voor de tweede keer op de bank zat bij de Brabantse ploeg, bleef daardoor laatste in de eredivisie. FC Utrecht zakte twee plaatsen, van de negende naar de elfde.

De eindstand in Waalwijk was al bij de rust bereikt. Robert Fuchs opende na zeven minuten voor de thuisclub de score, even later zorgde Tom Caluwé voor de Utrechtse gelijkmaker.