ARNHEM - Voor de zoveelste keer dit seizoen toonde de wisselvallige ploeg van Ajax zondagmiddag in de uitwedstrijd bij Vitesse twee gezichten. De Amsterdammers besloten een uitstekende helft met een verdiende voorsprong (0-2) maar verloren het duel na een bedroevend optreden na rust: 2-4.

Bekijk video

Even over de helft van de competitie heeft Ajax inmiddels elf punten minder dan kampioen PSV. De nummer drie van de eredivisie wil van geen opgeven weten maar het heeft er veel van weg dat de ploeg zich nu al op kan maken voor de play-offs aan het einde van de competitie.

Stabieler

Trainer Henk ten Cate moet in de resterende eredivisieduels verder bouwen aan een succesvol en vooral stabieler Ajax. De oefenmeester kent de zware opdracht om te voorkomen dat de Amsterdamse ploeg in de toekomst uitstekend voetbal met bedroevend slecht spel afwisselt.

Verval

Naar goed voorbeeld van FC Kopenhagen, PSV en AZ profiteerde ook Vitesse van het enorme verval van Ajax in een wedstrijd. De thuisclub had voor rust niets te vertellen maar stond in de 51e minuut door treffers van Danko Lazovic en Mad Junker alweer op gelijke hoogte. Fred Benson en Youssouf Hersi braken in de slotminuut het laatste beetje verzet van Ajax.

Ten Cate kon tot zijn teleurstelling niet over Jaap Stam beschikken. De aanvoerder kampte met de naweeën van een buikgriep.

Aanvallend

John Heitinga en Kenneth Perez ontbraken bij de Amsterdamse club wegens een schorsing. Ook zonder het drietal bepalende spelers koos de Ajax-coach voor een aanvallende speelwijze. Rechtsback Georga Ogararu schoof veelal door naar het middenveld. De van een heupblessure herstelde Wesley Sneijder speelde vlak achter centrumspits Klaas-Jan Huntelaar.

Beide vleugelspitsen maakten aanvankelijk het verschil voor Ajax. Linksback Purrel Fränkel van Vitesse had zijn handen meer dan vol aan de snelle Tom de Mul. Rechtsback Paul Verhaegh legde het vaak af tegen de fysiek sterke Ryan Babel.

Het was niet toevallig dat Ajax dankzij twee acties van beide vleugelspitsen comfortabel mocht rusten. Al in de vierde minuut kopte Zdenek Grygera op aangeven van De Mul raak. Doelman Harald Wapenaar van de thuisclub kreeg in de 35e minuut een afstandsschot van Babel slecht onder controle. De toegesnelde De Mul tikte van dichtbij raak: 0-2.

Tweede helft

Zoals wel vaker dit seizoen liet Ajax de tegenstander na rust in een razendsnel tempo langszij komen. Vitesse's topschutter Lazovic promoveerde in de 49e minuut een voorzet van Anduele Pryor tot de eerste treffer van de thuisploeg. Junker gaf Vitesse in de 51e minuut het gevoel dat er tegen Ajax misschien toch iets viel te halen: 2-2.

Ajax raakte dieper in de problemen door twee charges van Gabri. De Spanjaard kreeg gele kaarten voor overtredingen op Hersi en Pryor en moest vertrekken. Benson en Hersi schonken Vitesse vervolgens de op de basis van de tweede helft dikverdiende zege.

Speeltuin

Trainer Henk ten Cate van Ajax keek zondagmiddag in de verloren uitwedstrijd bij Vitesse (4-2) voor de zoveelste keer dit seizoen machteloos toe hoe zijn ploeg een uitstekende eerste aan een bedroevend slechte tweede helft koppelde.

"Ik waande mij in een speeltuin", stamelde de oefenmeester, nadat Ajax na rust een voorsprong van 2-0 kinderlijk had verspeeld.

"Dit heeft helemaal niets met voetballen te maken. Dit is een kwestie van mentaliteit. Misschien is dit probleem wel chronisch. Mijn voorgangers hebben het namelijk ook niet op kunnen lossen."

"Vitesse heeft in de eerste helft geen kans gehad", aldus Ten Cate. "Dat hebben we zeker niet", erkende de winnende trainer Aad de Mos. "Dat was misschien wel ons geluk. Ik heb mijn spelers in de rust verteld dat Ajacieden wel eens de neiging hebben om te makkelijk te voetballen. Dat was ook nu het geval. Dat hebben we afgestraft."