HEERENVEEN - Ireen Wüst (20) is zondag voor de eerste keer nationaal kampioene allround geworden. De Brabantse schaatsster, enkele dagen eerder gekozen tot sportvrouw van het jaar, was in Thialf over vier ritten met afstand de beste.

Bekijk video

De olympisch kampioene op de 3000 meter won in Heerenveen twee afstanden, de 500 en 1500 meter. Op de langere afstanden was haar ploeggenote Renate Groenewold de sterkste. Groenewold, die als tweede eindigde, won zondagmiddag de slotafstand (5000) in 7.06,33.

In haar loopbaan won Wüst wel al meerdere afstandstitels. Eerder dit seizoen in Assen nog op de 1000 en 1500 meter. Ze was ook al eens wereldkampioene bij de junioren.

Na Wüst en Groenewold eindigden Marja Vis en Paulien van Deutekom als derde en vierde in het eindklassement. De twee plaatsten zich daarmee eveneens voor de Europese titelstrijd, half januari in Collalbo.

Kramer

Sven Kramer heeft zondag in Heerenveen de nationale allroundtitel veroverd. De schaatser van TVM stelde met een tweede plek op de tien kilometer - achter teamgenoot Carl Verheijen - de eindzege veilig. Verheijen eindigde als tweede, het brons ging naar de verrassend sterk presterende Erben Wennemars.

Kramer, die in 2004 ook de allroundtitel pakte, legde zaterdag de basis voor het kampioenschap op de vijf kilometer. Met een tijd van 6.22,16 sloeg hij een groot gat met de concurrentie. Op de twee daaropvolgende afstanden consolideerde hij die marge. Mark Tuitert eindigde als vierde, voor Wouter Olde Heuvel.

WK sprint

De beste vier schaatsers krijgen een uitnodiging voor het Europees kampioenschap in Collalbo (12-14 januari). Erben Wennemars zal die uitnodiging naast zich neerleggen, omdat hij zich vanaf nu richt op het WK sprint (20-21 januari).

"Maar mocht ik me niet voor dat WK plaatsen, dan stap ik alsnog op het vliegtuig naar Collalbo", sprak Wennemars lachend.

Normaal gesproken gaat de TVM-rijder naar de WK sprint en wordt Nederland op het EK allround vertegenwoordigd door Sven Kramer, Carl Verheijen, Mark Tuitert en Wouter Olde Heuvel.