AMSTERDAM - Het beroep dat Ajax had aangetekend tegen twee opgelegde naheffinsaanslagen is in twee uitspraken van 20 december door het gerechtshof in Amsterdam gegrond verklaard. Dat heeft de Amsterdamse voetbalclub zondag bekendgemaakt.

Het gaat om naheffingen van in totaal 5,8 miljoen euro exclusief heffingsrente, die verband houden met de transfers van Michael Laudrup en Shota Arveladze in 1997.

Uit de uitspraken volgt dat Ajax uitsluitend over de transfer van Arveladze nog een bedrag van 245.041 euro aan loonbelasting moet betalen, exclusief heffingsrente. Zowel Ajax als de belastingdienst kunnen tegen de twee uitspraken in cassatie gaan.

Van Os

Eind 2005 kocht Ajax al strafvervolging af nadat het Openbaar Ministerie (OM) de club een schikkingsvoorstel had gedaan van 500.000 euro. Het OM was van mening dat Ajax de transferbetalingen voor de spelers had moeten aanmerken als loon. Door dat niet te doen had de club een onjuiste aangifte van loonbelastingen gedaan.

Ook werd destijds de strafzaak tegen Arie van Os, voormalig bestuurslid en Maarten Oldenhof, voormalig directeur bij Ajax, geseponeerd.