ROTTERDAM - Sparta heeft de voorbereiding van Feyenoord op de topper dinsdag tegen PSV niet kunnen verstoren. Feyenoord won zaterdagavond de aantrekkelijke derby in de Kuip met 3-2.

Het was echter allesbehalve een "opwarmertje" voor de ploeg van trainer Erwin Koeman. Zeker verdedigend maakte Feyenoord veel fouten, vooral in de dekking. Als de scherpte achterin en op het middenveld dinsdag ook ontbreekt, dan zal een topploeg als PSV die zwakte genadeloos afstraffen. Een aanvallend Sparta miste net dat geluk om een matig Feyenoord punten af te nemen.

De thuisploeg miste tegen Sparta Royston Drenthe en Danny Buijs, beiden geschorst. Serginho Greene bleef met een knieblessure op de tribune. Sparta-trainer Wiljan Vloet had geen vertrouwen meer in doelman Joost Terol, die zijn plaats kwijt raakte aan Rene Ponk.

Verder verdween Haris Medunjanin weer uit de basis. Even leek hij terug na twee doelpunten bij Heracles Almelo, maar na een zwak optreden tegen NAC Breda moest de AZ-huurling wijken voor Edwin van Bueren.

Cvetkov

Met Van Bueren als directe tegenstander van Nicky Hofs deed Sparta de eerste helft, met aanvallend voetbal van beide kanten, weinig onder voor de thuisploeg. Sparta nam na zestien minuten ook brutaal de leiding via Ivan Cvetkov, die ongehinderd binnen kon koppen na een vrije trap van Jeffrey Vlug: 0-1. Maar een minuut later kon de Kuip al weer juichen toen Angelos Charisteas uithaalde, nadat de bal na een vrije trap van Hofs via de Sparta-verdediging bij de Griek was beland: 1-1.

Daarna eiste arbiter Eric Braamhaar de hoofdrol voor zich op. Hij bestrafte een ongelukkige actie van Sjaak Polak, in duel met Joonas Kolkka, met een strafschop voor Feyenoord. De woede bij Sparta was groot, maar aanvoerder Theo Lucius bleef kalm: 2-1. Vlak voor rust was de Kasteelclub nog dicht bij de gelijkmaker, maar doelman Henk Timmer redde fraai na een knal van Rachid Bouaouzan.

Attractief

De tweede helft begon opnieuw attractief. Binnen een minuut stond het 2-2. Iderlindo Moreno Freire scoorde na een uitbraak van Vlug op rechts. Na die gelijkmaker speelde Sparta beter dan Feyenoord. Doelman Timmer deed niets anders dan zijn verdediging tot de orde roepen als de Spartanen weer dreigend voor hem verschenen.

Met de invallers Tim Vincken en Pierre van Hooijdonk probeerde Koeman zijn zwalkende ploeg weer wakker te schudden. Het spel van Feyenoord bleef echter ondermaats, maar het won wel.

Een kwartier voor tijd draaide Vincken weg bij Polak en liet doelman Ponk met een hard schot kansloos: 3-2. Daarna hielden doelman Timmer en Vincken (bal van de lijn in slotfase) Feyenoord overeind.

Kater

Sparta heeft geen goed gevoel overgehouden aan de derby. "Ik zit hier met een flinke kater. We hadden hier niet mogen verliezen, met zoveel kansen. En dan ook nog een onbegrijpelijke strafschop tegen krijgen", aldus een teleurgestelde Sparta-trainer Wiljan Vloet.

Feyenoord-trainer Erwin Koeman was behalve in de beginfase ontevreden over het spel van zijn ploeg. "Na die 2-1 bij rust geef je de wedstrijd weg. Je werkt er zelf aan mee dat Sparta denkt dat er wat te halen valt. Ik vind het wel fijn dat juist Tim Vincken, terug na veel blessureleed, de wedstrijd voor ons beslist. En nu maar richting PSV dinsdag."